COP21 är klimattoppmötet som samlar över 40 000 deltagare i Paris mellan den 30 november och den 11 december. För Sveriges räkning åker sju statsråd där klimat- och miljöminister Åsa Romson agerar delegationsledare.
De andra statsråden är statsminister Stefan Löfven, bostads- och IT-minister Mehmet Kaplan, finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, biståndsminister Isabella Lövin, energiminister Ibrahim Baylan och framtidsminister Kristina Persson. Det svenska kungaparet kommer även närvara under delar av mötet.
Målet med mötet är skapandet av ett nytt, globalt klimatavtal som ska börja gälla från och med 2020. Regeringens ambition är att världens ledare för första gången ska nå en universell, lagligt bindande överenskommelse som möjliggör för det globala samfundet att tackla klimathotet på ett effektivt sätt. Förhoppningen är att ett rättvist och rättsligt bindande klimatavtal som bidrar till att hålla den globala uppvärmningen så långt under två grader som möjligt ska skrivas under.
Sverige verkar som ett föregångsland genom att skärpa den nationella klimatpolitiken och även arbeta för att EU ska höja ambitionerna för utsläppsminskningar. En god framtid på planeten för framtida generationer kan och ska säkras, och COP21 är början på detta arbete.
Initiativ som redan påbörjats från svenskt håll är ”Fossilfritt Sverige” där regeringen uppmanar olika aktörer att ansluta sig och visa hur de bidrar till klimatarbetet. Sverige kommer även prioritera samarbete med likasinnade länder som också strävar efter ett ambitiöst avtal och de länder som är mest utsatta för klimateffekter
Länkar
Klimatmötet COP21 i Paris
United nations conference on climate change (på engelska)
Greener means richer (.PDF på engelska)
Sweden is challenging the world to go fossil fuel-free (artikel av The Guardian på engelska)