Till alla svenskar som bor i Thailand
Det är mycket som har hunnit förändras sen jag skrev mitt senaste månadsbrev. Spridningen av coronaviruset påverkar hela världen just nu – även om det förstås ser väldigt olika ut i olika länder.
Vi fortsätter att följa utvecklingen noga här i Thailand. Liksom sist vill jag påminna om reseinformationen på ambassadens hemsida: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/thailand/reseinformation/ambassadens-reseinformation/
Där hänvisas också bl.a. till Folkhälsomyndighetens hemsida som ger mycket bra information.
Det är en hel del planer som ställs på ända i dessa dagar. Sweden Southeast Asia Business Summit som skulle ha ägt rum i Singapore i mitten på februari har skjutits upp. Vår handelsminister Anna Hallberg skulle ha åkt dit och passerat Bangkok på vägen. Det besöket, som vi mycket såg fram emot, fick då också skjutas på framtiden.
UD:s Asien-chef Cecilia Ruthström-Ruin var dock här som planerat i början på februari för politiska konsultationer med sin kollega generaldirektör Sasiwat Wongsinsawat på det thailändska utrikesministeriet. Väldigt lyckat, konkret och framåtblickande med fokus på hur vi kan samarbeta mer och bättre under åren som kommer.
Vid överläggningarna deltog även Thailands nya Sverige-ambassadör Kanchana Patarachoke, som nu har kommit på plats i Stockholm och som vi har etablerat ett väldigt bra samarbete med. Vi känner henne väl sen tidigare.
Ungefär samtidigt hade vi glädjen att ta emot ambassadör Kent Härstedt från UD:s Asien-avdelning, för möten om situationen i Myanmar – först i Yangon och Nay Pyi Taw och sedan i Bangkok. Härstedt hade bl.a. ett mycket fruktbart möte med Aung San Suu Kyi som jag deltog i tillsammans med chefen för vårt sektionskansli i Myanmar, Frida Zaric.
Jag har faktiskt hunnit med ytterligare två besök i Myanmar sen dess, först för Nordic Day i Yangon (fantastiskt event med bortåt 1000 deltagare) och sen för Myanmar Digital Rights Forum för fjärde gången. Det senare en viktig mötesplats för alla som arbetar med yttrandefrihet på nätet och liknande frågor i ett land, där spridningen av mobil uppkoppling har gått svindlande fort på bara några år.
Min fru Karin och jag gjorde däremellan en minnesvärd resa till Doi Tung i Chiang Rai-provinsen med Mae Fah Luang Foundation (skapad av den bortgångne kung Bhumibols mor i början av 70-talet och numera partner bl.a. till Ikea). Väldigt uppmuntrande att se hur levnadsstandarden hade förbättrats i de 29 byar där stiftelsen under lång tid har arbetat med alternativ till opiumodling.
Det är svårare än vanligt att blicka framåt i det här månadsbrevet.
Men jag vet i alla fall att jag har ett rätt omväxlande program framför mig de kommande veckorna. Nästa måndag ska jag delta på ett kvinnodagsrelaterat event arrangerat av en av våra partners i fråga om mänskliga rättigheter, Forum Asia. Senare samma vecka ska vi presentera en Business Climate Survey utförd bland svenska företag på plats i Thailand, som Business Sweden, Thai-Swedish Chamber of Commerce och vi på ambassaden har genomfört.
Jag ska besöka Surat Thani tillsammans med vår försvarsattaché Lars Bergecliff och vår politiske medarbetare Pär Skånberg där de thailändska Gripen-planen är baserade (och där det finns svenskar på plats). Jag har möten inbokade med utbildningsminister Nathapol Teepsuwan samt ministern för högre utbildning och forskning, Dr Suvit Maesincee. Jag ska också försöka fortsätta träffa representanter för större thailändska företag, en viktig kontaktyta som vi nu prioriterar.
De flesta av er har säkert hört och läst om upplösningen för ett par veckor sen av Thailands näst största oppositionsparti Future Forward. EU:s reaktion som Sverige står bakom har vi delat både på Twitter och Facebook, men för säkerhets skull, här är länken: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/74992/Thailand:%20Statement%20by%20the%20Spokesperson
%20on%20the%20dissolution%20of%20the%20Future%20Forward%20Party Vart detta leder återstår verkligen att se.
Bästa hälsningar
Staffan Herrström
Ambassadör