Ambassadör Staffan Herrströms månadsbrev

19 dec 2019

Till alla svenskar som bor i Thailand

När dessa rader skrivs kämpar jag fortfarande lite grand med träningsvärken efter den gångna helgens halvmaraton i Bang Saen. Det var en fin upplevelse på många sätt. Imponerande uppslutning av thailändska motionärer. Oerhört välorganiserat. Väldigt vackert på slutet när vi sprang längs strandpromenaden.

Men jag måste erkänna att det var ganska långa kilometrar den här gången. Jag ska göra ett nytt försök i Khon Kaen om en dryg månad. I bästa fall är jag lite bättre tränad då…

Det har gått drygt sex veckor sen jag skrev mitt förra månadsbrev. Jag sparade mig till ett julbrev den här gången, eftersom det var lite svårt att hinna med allting vid månadsskiftet – främst på grund av besöket från UD:s, Sidas och Migrationsverkets inspektörer som pågick i totalt två veckor och berörde både Bangkok och Yangon.

Det var sju år sen ambassaden senast inspekterades, så det var alldeles utmärkt att det kunde bli av nu. Det blev precis som vi hoppades en väldigt värdefull och matnyttig genomgång av allt som vi ägnar oss åt. Och många kloka råd och rekommendationer, inte minst av administrativ karaktär, som vi redan har börjat ta till oss av.

I övrigt har det hänt så mycket de här veckorna att jag måste ta hjälp av min kalender för att komma ihåg allt – och jag ska verkligen inte försöka göra någon fullständig avrapportering heller. Men några exempel.

The Royal Barge Procession ägde rum för en knapp vecka sen som en av de sista ceremonierna i anslutning till kröningen av kung Maha Vajiralongkorn. Min fru Karin och jag fick tillsammans med övriga ambassadörer fantastiska sittplatser alldeles invid floden, där vi kunde se totalt 52 väldigt vackra, traditionellt thailändska båtar glida fram med kungafamiljen som passagerare på två av dem. Roddarna var förstås helt samstämda, och det mässande som pågick i bakgrunden skapade en mycket speciell atmosfär. Det var verkligen en oerhört fin upplevelse.

En månad tidigare gästades vi för andra gången på ett drygt år av Sveriges havsambassadör Helen Ågren, som deltog i den stora konferensen ”SEA of solutions” – organiserad inom ramen för det projekt för att bekämpa plastföroreningar i haven som UNEP och den mellanstatliga organisationen COBSEA leder med finansiellt stöd från Sida via vår ambassad.

Det blev ännu mer lyckat än vad jag hade vågat hoppas. Närmare 600 personer deltog under veckan: från näringslivet, universiteten, berörda regeringar, det civila samhället och internationella organisationer. Thailands miljöminister Varawuth Silpa-archa höll, i likhet med vår egen havsambassadör, ett mycket engagerande tal. Och den thailändska regeringen har börjat ta en del konkreta steg i rätt riktning: en frivillig överenskommelse med ett antal affärskedjor om ”single-use-plastics” för nästa år och förbud år 2021.

En viktig del av mitt jobb är att knyta kontakter bland olika beslutsfattare. De senaste i raden de gångna veckorna var justitieminister Somsak Thepsuthin och senatens talman professor Pornpetch Wichitcholchai – bra tillfällen också att diskutera politiska frågor som är viktiga för Sverige att lyfta. Vi har t ex varit engagerade till stöd för arbetet att utarbeta en nationell handlingsplan för ”Business and Human Rights” där justitieministeriet hade en ledande roll. Det kändes väldigt uppmuntrande att kunna delta vid lanseringen av den planen, antagen av Thailands regering i oktober, på FN-huset i Bangkok i måndags. Nu gäller det förstås att fokusera på genomförandet. Situationen för människorättsförsvarare, ett viktigt kapitel i denna plan, är någonting som vi är särskilt uppmärksamma på.

I mitten på november deltog jag på försvarsmässan ”Defense & Security 2019” tillsammans med min ställföreträdare Nicolas Weeks och vår försvarsattaché Lars Bergecliff, där jag – liksom senast för två år sen – fick tillfälle att besöka Saabs monter. Lärorikt, särskilt när man inte är specialist på området själv.

Senare samma vecka besökte påven Franciskus Thailand. Det var förstås en stor och mycket speciell upplevelse att se honom tala inför den diplomatiska kåren på Government House.

Bara några dagar senare firade Thai-Swedish Chamber of Commerce sitt 30-årsjubileum – bl.a. med ett alldeles utmärkt symposium på temat Smart cities. Jag fick själv tillfälle att presentera svenska erfarenheter på trafiksäkerhetsområdet, men framför allt fick jag och övriga deltagare lyssna till en lång rad fascinerande presentationer och diskussioner kring olika aspekter på urban utveckling i en tid av digitalisering. Stort grattis till handelskammaren – både till jubiléet och till väldigt väl genomförda event den här hösten!

Slutligen: Lucia-veckan blev det här året ovanligt händelserik. Jag har redan nämnt Royal Barge Procession den 12 december. Dagen innan höll vi vår stora Lucia-mottagning, och dagen efter invigde vi en fotoutställning producerad av Svenska Institutet med 15 kvinnliga människorättsförsvarare, däribland den thailändska advokaten Sirikan ”June” Charoensiri – med efterföljande paneldiskussion som blev väldigt intresseväckande och konkret. Utställningen finns kvar på Foreign Correspondents Club t o m den 20 december. Mycket väl värd att se!

Men nu börjar julstämningen infinna sig på allvar. Vi firar vår femte jul- och nyårshelg i Thailand, mestadels i Bangkok. Jag hoppas att luften och värmen ska medge några joggingrundor, när träningsvärken har gett med sig. Men framför allt hoppas jag på mycket ledig tid med familjen.

Varma julhälsningar till er alla: en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Staffan Herrström
Ambassadör

PS. Jag vill passa på tillfället att påminna om två saker. 1. Man kan numera beställa intyg på e-post till ambassaden. Bra sätt att spara tid och besvär. Till en början gäller det för ansökan om pensionärs- och familjevisum men kommer successivt att omfatta flera intyg. 2. Tänk på att anmäla er till svensklistan – det kan man enkelt göra via ambassadens hemsida. Bra att ha gjort om något skulle hända någon gång.

Senast uppdaterad 19 dec 2019, 08.39