Denna webbplats använder kakor (cookies). Du väljer själv vilka du tillåter. Här finns mer om kakor och vad de gör.
Acceptera alla Endast nödvändigaTill alla svenskar som bor i Thailand
Sommarveckorna i Sverige känns redan väldigt avlägsna. Vi hade det verkligen jättebra, både på västkusten och i Stockholm, men nu är kalendern redan ganska fullspäckad igen. Det känns väldigt roligt att vara tillbaka med ny energi för mitt femte år i Bangkok.
Något av det första vi har genomfört efter semestrarna är den nordiska filmfestivalen – den tredje i ordningen. Öppningsfilmen i torsdags var ”Unga Astrid”, en väldigt fin film med fantastiska rollprestationer – kanske framför allt av Alba August i titelrollen. I lördags var min fru Karin och jag tillbaka och såg den norska filmen ”Vad ska folk säga”. Väldigt gripande om hederskulturfrågor.
En extra bonus var att vi kunde visa en kort tänkvärd norsk film om klimatfrågan före varje festivalbidrag. Miljömässig hållbarhet blev på det sättet ett viktigt budskap som vi fyra nordiska länder kunde kommunicera tillsammans.
En viktig prioritering för vår ambassad under månaderna framöver är att knyta närmare kontakter med den nytillträdda thailändska civila regeringen. Jag har redan haft ett första möte – med transportminister Saksayam Chidchob – och har tre ytterligare möten inbokade så här långt: med hälsoministern, miljöministern och justitieministern. Fler står på tur.
Jag tillbringar lite mer tid än vanligt de här veckorna i Myanmar: tre dagar förra veckan och så tisdag-onsdag denna vecka. Det är bra tillfällen att introducera vår nya chef för sektionskansliet i Yangon, Frida Zaric (som efterträder Johan Hallenborg) men också att uppdatera mig om den senaste händelseutvecklingen.
Vi har några ytterligare nya utsända medarbetare som har börjat den senaste tiden: Anders Engvall blir Folke Bernadotte akademiens första utsände i Yangon; Eren Zink efterträder AnnaKarin Norling på utvecklingssektionen i Bangkok och Biljana Cuknev tar över efter Katrin André på den konsulära sektionen.
Bland de lokalanställda har vi välkomnat Chotikorn Limratana som efterträder Kalyakorn Mongkolchart på sektionen för politik, handel och främjande samt Anthony Pavia och Atchariya Buabusya som förstärker migrationssektionen, där Lukas Ekdahl just har slutat. I Yangon har vi två nya lokalanställda medarbetare: Ye Min Htet, National Programme Officer, samt Hla Yee Mon, ny programadministratör (som ersätter Yu Mon Thin).
Vi har också hunnit med terminens första företagsfrukost och planerar ytterligare en i slutet av oktober.
Dessutom värt att notera: Ambassaden har sedan i våras infört tidsbokning för att ansöka om pass, vilket har kortat väntetiderna väsentligt i receptionen. En annan förbättring som genomförts är att avgifterna kan betalas med kredit- och betalkort.
När jag blickar framåt mot de kommande oktoberveckorna, så har vi bl.a. ambassadens planeringsdag framför oss men också en företagsdelegation till Laos på temat ”uthålligt skogsbruk”. Och i mitten av månaden ska vi – liksom många gånger förr – samla thailändska alumner som har studerat vid svenska universitet på residenset.
I november ser vi bl.a. fram emot en spännande vecka på temat plastföroreningar i haven inom ramen för det UN Environment program SEA circular, som vi ger stöd till med totalt 55 miljoner kr. Men detta och mycket mer återkommer jag till i nästa månadsbrev.
Bästa hälsningar
Staffan Herrström
Ambassadör
PS. Till dig som ännu inte anmält dig till svensklistan, gör gärna detpå www.swedenabroad.com/svensklistan. Uppgifterna du lämnar är för att UD eller ambassaden snabbt ska kunna kontakta dig om det blir nödvändigt eller i en krissituation.
Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla stater i världen. I ungefär hälften av dessa stater har Sverige ambassader och konsulat. Sveriges utrikesrepresentation består av drygt 100 utlandsmyndigheter.
Få aktuell reseinformation direkt i fickan med appen UD Resklar. Läs mer på regeringen.se.
Lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.
På regeringen.se finns generell information som du har nytta av inför och under din utlandsresa.