Till alla svenskar som bor i Thailand
När jag skriver dessa rader är jag fortfarande djupt berörd av flygkatastrofen i Etiopien i söndags. En olycka av det här slaget är alltid en ohygglig tragedi. Den här gången kom den alldeles särskilt nära eftersom en kollega från Sida i Stockholm, som arbetat nära tillsammans med flera av våra medarbetare i Bangkok och Yangon, befann sig bland offren. Så ofattbart och så oerhört sorgligt.
Det här månadsbrevet kommer lite senare än vanligt – men av ett väldigt positivt skäl. Vi har ägnat mycket kraft de senaste två veckorna åt att förbereda, genomföra och följa upp ett högnivåbesök från Sverige till Thailand: handelsministerns statssekreterare Niklas Johansson.
Som de flesta nog minns satte valet och regeringsbildningen sin prägel på det politiska Sverige under hela 2018. Men nu tidigt 2019 kunde vi alltså få ett första besök på politisk nivå till Bangkok, förhoppningsvis följt av flera framöver.
Att Niklas Johansson kom just nu hade en speciell orsak. Vid havsambassadör Helen Ågrens besök i höstas blev Sverige inbjudet att delta som ett i en liten grupp av partnerländer vid ASEANs ministermöte om marint avfall (särskilt plast förstås).
Men vi fick också tillfälle att ordna ett brett program för honom med starkt fokus på hållbarhetsfrågor. Möten med svenska företag, politiska samtal, besök på IKEA, intervju med Bangkok Post, samtal med FN-organ som fått stöd av Sida via vår ambassad för arbete dels med ”business and human rights”, dels med havsföroreningarna. Vi var verkligen väldigt nöjda efteråt.
I mitten av februari gjorde jag ett lite längre besök i Myanmar (tillsammans med bl.a. min ställföreträdare Nicolas Weeks). Först och främst för att delta vid Nordic Day-mottagningen vid Nordic House i Yangon, som kollegerna på sektionskansliet förstås hade varit rejält engagerade i. Sverige var huvudarrangör förra året, i år var det Finlands tur med innovation som det övergripande temat. Enormt lyckat med över 800 gäster. Det växer för varje år.
Men jag hade också tillfälle att åka till huvudstaden Nay Pyi Taw tillsammans med bl.a. Johan Hallenborg och Anders Frankenberg för ett antal politiska möten, däribland med talmannen i en av parlamentets två kamrar, U T Khun Myat. Viktigt inte minst eftersom Sverige ger ett, som det förefaller, mycket uppskattat stöd via UNDP för att stärka parlamentet som demokratisk institution i Myanmar.
Här i Thailand ägnar vi mycket tid och kraft åt att följa den politiska utvecklingen och kampanjen inför det kommande parlamentsvalet den 24 mars. De senaste veckorna har varit minst sagt händelserika. En demokratisk process med trovärdiga och inkluderande val där olika partier kan konkurrera på lika villkor är förstås av central betydelse för alla länder. Thailand har nu några väldigt viktiga veckor framför sig i det avseendet.
Den senaste dryga månaden har varit intensiv – och det har alldeles särskilt satt sin prägel på mina fredagar. När jag tittar tillbaka i min kalender, så hittar jag kvinnodagen den 8 mars, då jag deltog på en rad evenemang, däribland med ett tal hos den regionala, Sida-stödda MR-organisationen Forum Asia.
Veckan innan: öppnandet av Volvo Cars senaste showroom i Huamark. Och veckan dessförinnan: invigningen av Scanias nya stora fabrik i Samut Prakan, en investering på 800 milj Baht! Samma kväll lanserades företagets nya lastbilsgeneration i Thailand, den generation som kommer att produceras i den nya fabriken med avgasreningskrav på en helt annan nivå än de som dominerar här just nu. Goda nyheter med tanke på luftföroreningarna både här i Bangkok och runt om i landet.
När jag bläddrar framåt i kalendern så hittar jag först ett par lediga veckor i anslutning till Songkran och sen ett fältbesök i Nan-provinsen.
Men framför allt förstås den kommande kröningen av Kung Maha Vajiralongkorn den 4-6 maj. Vi ambassadörer har blivit inbjudna till en ceremoni måndagen den 6 maj, och min fru Karin och jag ser mycket fram emot att få delta vid denna historiska händelse.
Bästa hälsningar
Staffan Herrström
Ambassadör