Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

11 jan 2022

Kära alla,

Förra året blev som bekant ännu ett år präglat av pandemin. Här i Thailand pendlade verkligen situationen under året, där infektionen kom och gick i vågor. För inte minst många thailändare blev det ett fortsatt tufft år när samhället stängde ner på flera håll och i långa perioder, med mycket kännbara ekonomiska konsekvenser.

Uthålligheten och solidariteten inom många thailändska familjer fortsätter att väcka respekt. Tack och lov har också vaccneringarna kommit igång ordentligt och Thailands stora befolkning är i hög utsträckning vaccinerad med både en, två och tre doser. Precis som för övriga länder finns samtidigt osäkerhet vad gäller Omikron-varianten. Låt oss hålla tummarna för att de första analyserna visar sig stämma, det vill säga att Omikron inte leder till lika stor belastning på sjukvården även om den är mer smittsam. Besöksnäringen i hela världen fortsätter att ta stryk och det drabbar förstås ett land som Thailand extra hårt. Vi ser att fler svenskar nu återkommer till landet, men det är fortfarande relativt blygsamma siffror jämfört med förr om åren. Tyvärr tror jag vi får räkna med att det kommer att vara fortsatta utmaningar när det gäller att kunna resa. Olika regler kring inresor, inklusive olika karantänsåtgärder, kommer antagligen finnas under stora delar av 2022 också. Som vanligt gäller att förbereda sig noggrant som resenär genom att läsa på ordentligt och hålla sig uppdaterad om situationen på resmålet. Regler kan också ändras på kort varsel, så dubbelkolla gärna precis före avresan om du är på väg till Thailand. På ambassadens hemsida finns också viktig information som uppdateras löpande, men lokala myndigheters beslut och besked går alltid före. Det är alltid thailändska myndigheter som beslutar och ansvarar för inrese- och transitregler till Thailand. Sveriges ambassad i Bangkok kan inte göra tolkningar av reglerna, utföra individuella bedömningar av enskilda behov och önskemål eller utfärda tillstånd för inresor. Gällande resor till Thailand, vänligen ta kontakt med thailändska ambassaden i Stockholm.

2021 blev också året då ambassaden äntligen kunde flytta till sitt nya kansli på åttonde våningen i samma byggnad som tidigare. Från att ha varit utspridda i olika lokaler är vi nu samlade på ett våningsplan. Lokalgemenskapen bidrar till ökad arbetsglädje och jag tror att vi blir ännu effektivare i vårt samlade uppdrag. Men ambassaden finns inte bara i Bangkok. Även i Kambodja och Myanmar/Burma har vi personal, genom numera ambassadsektioner i både Phnom Penh och Yangon. I Kambodja är vårt fokus på utvecklingssamarbete och jag hoppas att vi snart har också ett honorärkonsulat på plats. När det gäller konsulaten i övrigt har vi omprövat behovet av ett honorärkonsulat i Khon Kaen och kommer att avvakta tillsvidare med att inrätta detta. I Phuket väntar vi alltjämt på slutgiltigt klartecken för ny konsul, men jag bedömer att det snart kommer att vara klart.

Allt som allt är utlandsmyndigheten nu uppe i nästan 80 medarbetare – en ökning med drygt 50 personer under 2000-talet! Ambassadens tillväxt speglar den vikt som Sverige tillmäter både Thailand och Sydostasien. Det finns starka skäl och intressen att ha en fortsatt hög svensk profil och närvaro inom flera områden de närmaste åren. Det gäller bland annat näringslivsfrämjande, utvecklingssamarbete, migration, konsulärt arbete och polissamarbete. Den regionala ekonomiska och politiska utvecklingen är av stor vikt också för den Europeiska unionen och en ny strategi har nyligen tagits fram på området.

I slutet av förra året besökte jag Phuket, men tvingades tyvärr avbryta resan i förtid på grund av ett covid-fall i gruppen som jag reste med. Jag hoppas snart kunna komma tillbaka och möta bland annat de grupper av svenskar som ursprungligen var tanken att jag skulle få träffa under resan. Överhuvudtaget hoppas jag att det blir möjligt att öka resandet inom Thailand under året. Jag vill förstås också kunna besöka både Laos, Kambodja och Myanmar så fort det går. Det är omöjligt att fullt ut kunna bevaka eller förstå ett område utan att vara närvarande – så jag hoppas verkligen att det blir möjligt att återuppta resandet i närtid.

Vi tvingas konstatera att utvecklingen i Myanmar fortsätter att förmörka både landet och regionen. Våldet måste upphöra, politiska fångar släppas och civilt styre återinföras. Jag hoppas att omvärlden, inte minst Myanmars grannar inom ASEAN-gruppen, kan bidra till en fredlig utveckling där det burmesiska folkets säkerhet och dess rätt att i frihet kunna forma sin framtid står i fokus. Bevakning av och arbete med att främja demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter kommer att fortsätta vara prioriterade frågor i ambassadens samlade arbete och på samtliga verksamhetsställen under 2022.

Låt mig avslutningsvis passa på att önska alla en riktigt god fortsättning och ett gott nytt 2022!

/Jon

Senast uppdaterad 11 jan 2022, 12.01