För att förenkla för dig som ska ansöka om ett nytt pass, har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svar nedan. Läs gärna igenom dessa för att finna svaret på din fråga innan du kontaktar ambassaden – på så sätt kan vi hjälpa fler!
Se instruktioner för tidsbokning här. Du kan inte boka tid via telefon eller genom att komma in till ambassaden.
Det säkraste sättet kommer även i fortsättningen vara att boka tid hos polisen i Sverige, där tillgången på tider alltid är god. Läs mer här.
Du behöver ha med dig:
Beroende på syftet med ditt besök och om du är under 18 kan detta variera. Information om vad du behöver göra inför din bokade tid finns här:
Se till att noggrant läsa igenom vad du behöver ha med dig till din bokade tid enligt dessa sidor, för att din passansökan ska vara möjlig att genomföra.
Enligt passlagen ska svenska pass förses med biometriskt underlag som består av passinnehavarens ansiktsbild och fingeravtryck.
Upptagning av biometri måste göras vid varje ny ansökan. Biometrin lagras inte i någon databas utan endast i chipet i passet. Det går inte att hämta upp denna biometri som finns i passet eller i det nationella identitetskortet för att återanvända igen, vilket innebär att du behöver vara på plats i person vid varje ansökan.
Konsulaten är inte utrustade med fotostationer och har inte behörighet att utfärda vanliga pass/nationella id-kort. Däremot kan du hämta ut ditt nya pass/nationella id-kort på ett konsulat i Storbritannien om du uppger detta vid ansökan.
Det går att ansöka om pass även om ditt nuvarande pass är utgånget. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort till den bokade tiden (körkort/pass). Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har med en annan giltig id-handling (brittiska körkort/pass godtas av ambassaden).
Om ditt pass har gått ut och du inte har en annan giltig id-handling måste du ta med dig någon till din bokade tid som kan styrka din identitet. Denna person (intygsgivaren) behöver ha med sig giltig id-handling och bevis på er relation. Bevis kan vara en räkning där båda era namn framgår som styrker att ni bor tillsammans, arbetskontrakt med samma arbetsgivare som visar att ni är kollegor, eller födelsebevis som styrker ert släktskap. Komplett lista över godkända intygsgivare hittar du här.
Enligt svensk passlag är det regeringen, eller den myndighet som regeringen beslutar, som avgör ambassadernas verksamhetsinriktning inklusive vilka myndigheter som ska vara passmyndigheter och därmed ha rätt att utfärda ordinarie pass och nationella id-kort. Sedan några år tillbaka är UD:s inriktning att av resursskäl koncentrera möjligheten att ansöka om svenskt ordinarie pass/id-kort till färre utlandsmyndigheter, särskilt i Sveriges närområde.
Det finns alltid möjlighet att ansöka om provisoriskt pass på ambassaden – och även hos honorärkonsulaten i Glasgow och Edinburgh – för att ta dig till Sverige. Du behöver inte boka tid för provisoriskt pass utan du kommer direkt till ambassaden under öppettiderna för provisoriskt pass (som skiljer sig från receptionens öppettider). Det provisoriska passet blir utfärdat i samband med ditt besök.
Du behöver uppvisa bevis på att din resa är nära förestående (inom två-tre dagar), dvs. uppvisa giltig flygbiljett vid ansökan. Du behöver även ha med dig all dokumentation för utfärdande av pass enligt informationen nedan:
Provisoriska pass som utfärdas av ambassad eller honorärkonsulat utfärdas endast för enkelresa, företrädelsevis till Sverige. Det är i pappersformat (A4) och innehåller ingen biometrisk data. Mer information om ambassadernas provisoriska pass hittar du här.
Nej, provisoriska pass utfärdas endast för enkelresa, som regel till Sverige. I undantagsfall kan ett provisoriskt pass även utfärdas för en specifik och nära förestående resa, men detta kan inte garanteras.
Resan ska vara nära förestående (inom två-tre dagar) och du behöver uppvisa giltig flygbiljett vid ansökan. Du behöver även ha med dig all dokumentation för utfärdande av pass enligt informationen nedan:
Provisoriska pass som utfärdas av ambassad eller honorärkonsulat är i pappersformat (A4) och innehåller ingen biometrisk data. Mer information om ambassaders provisoriska pass hittar du här.
Du måste själv kontrollera om ett provisoriskt pass utan biometri från ambassaden är giltigt för inresa i det land du ska resa till inklusive transitländer.
Polisen i Sverige kan utfärda provisoriska pass som är maskinläsbara och biometriska. Dessa skiljer sig från ambassadens provisoriska pass. Mer information om polisens provisoriska pass hittar du här.
Inresor till Storbritannien besvaras av brittiska myndigheter. Kontakta ditt flygbolag eller brittiska myndigheter. Mer information om inreseregler för utländska medborgare, inklusive giltighetstid, finns på brittiska regeringens hemsida.
Det är dock ambassadens uppfattning att brittiska gränspolisen i dagsläget godkänner svenska provisoriska pass vid inresa till Storbritannien.
Om du är svensk medborgare och reser till Sverige kan du resa till sista giltighetsdagen på ditt svenska pass. Reser du på brittiskt pass, behöver ditt pass vara giltigt i minst tre (3) månader efter din planerade återresa från Sverige. Polisen har mer information här.
Ambassaden kan inte svara på frågor om inreseregler till andra länder. Information om inreseregler till Storbritannien hittar du på brittiska regeringens hemsida.
Ja, svenska medborgare bosatta i utlandet kan alltid ansöka eller förnya sina pass i Sverige.
Det är dessutom billigare att söka pass i Sverige än på ambassader!
Du kan välja att få passet skickat för uthämtning på ambassad eller konsulat i Storbritannien om du uppger detta vid ansökningstillfället.
Det innebär att ifall du åker till Sverige för att söka ett nytt pass innan ditt gamla har gått ut, behöver du inte vänta kvar i Sverige på att passet ska bli klart.
Ja, även om du är svensk medborgare bosatt i Storbritannien kan en ambassad i ett tredje land utfärda ett pass som sedan skickas för upphämtning i Storbritannien eller Sverige.
Tänk på att du behöver ha ett giltigt pass för att ta dig till det tredje landet.
Förutsatt att du har uppehållstillstånd i Storbritannien kan du resa från Storbritannien till Sverige på ditt nationella id-kort. Tänk på att koppla ditt nationella id-kort till din pre-settled eller settled status (EU Settlement Scheme - EUSS).
Enligt svensk passlag måste du resa ut från Sverige med giltigt pass om du ska resa utanför EU. Här kan du hitta mer information om passlagen.
För information om vad som krävs för inresa i Storbritannien, hänvisar vi till brittiska myndigheter.
Enligt förordningen av avgifter vid utlandsmyndigheter går alla avgifter som betalas till ambassader till statens centralkonto (Riksbanken). Det betyder att varken ambassaden eller UD kan bestämma hur dessa medel används.
Ambassaden hade inte kontroll över den tekniska biten eller utformningen av förra bokningssytemet. Detta orsakade många problem.
Som ett led i att lösa problemen införde ambassaden ett manuellt bokningssystem i februari 2024.
Ett nytt digitalt bokningssystem håller på att utvecklas, och ambassaden kommer att informera om när den nya bokningssidan är klar via hemsidan och sociala medier. Därefter kommer passtider att släppas i den nya kalendern.
Det går att bra kontakta ambassaden på både telefon och email.
Vänligen notera att vi bara besvarar frågor som inte redan besvaras på våra passidor.