Sveriges ambassad i Belgrad arbetar för att stärka relationerna mellan Sverige och Serbien respektive Montenegro. Västra Balkanregionen är av strategisk betydelse för Sverige. Sverige investerar betydande politiska och finansiella resurser för att stödja länderna i deras EU-närmande.
Verksamheten omfattar politisk dialog, utvecklingssamarbete, handel och Sverigefrämjande, konsulära frågor och migration.
Sverige har sedan 1998 stött Serbiens demokratisering, säkerhet och reformprocesser. Idag består utvecklingssamarbetet av stöd för Serbiens EU-reformer med fokus på miljö, respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer, stärkande av demokratin och jämställdheten samt en inkluderande ekonomisk utveckling.
I Montenegro stöttar Sverige motsvarande samhällsområden via Sidas regionala program för Västra Balkan som hanteras från Sverige.
På svenska ambassaden i Belgrad arbetar 26 personer, varav sex utsända från UD, en företrädare för Försvarsmakten och representanter från Tullverket och Polisen. Arton medarbetare är lokalt anställda. Ambassadör Charlotte Sammelin är utlandsmyndighetens chef sedan september 2024.
Ambassaden är belägen i stadsdelen Dedinje, ett område där merparten diplomatiska beskickningar ligger. Även Sveriges ambassadörsresidens är beläget i området. Residenset är en villa som ägs av svenska staten.
Villan byggdes 1935 efter ritningar av arkitekt Jordan Petrovic. Under åren har Statens fastighetsverk byggt till och moderniserat residenset för att skapa mer funktionella och representativa utrymmen för Sveriges ambassadör.
Villan byggdes först på uppdrag av Jeremija Zivanovic, en erkänd författare och redaktör som hade många viktiga positioner i dåtidens samhälle. Han var ledamot i Kungarikets Jugoslaviens parlament och rektor vid Lärarhögskolan i Belgrad. Han dog i oktober 1940 och villan ärvdes av sonen Marko Zivanovic.
Under andra världskriget togs villan i beslag av den nazi-tyska ockupationsmakten och dess italienska allierade. Efter kriget användes huset av partisanernas officerare. I februari 1969 sålde Jeremija Zivanovics son Marko Zivanovic villan till svenska staten. Sveriges ambassad hade då sedan många år hyrt villan. Hela det område där villan är belägen är kulturminnesmärkt enligt serbisk lag.
Ambassadörsresidenset ägs och förvaltas av svenska staten genom Statens fastighetsverk och är en de av det svenska kulturarvet i utlandet.