Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.
Världs-BNP bedöms i OECD:s senaste prognos minska med 4,5 procent 2020 för att därefter växa med 5 procent 2021. Det är stora regionala skillnader i hur stor nedgången bedöms bli, vilket bland annat beror på att spridningen av coronaviruset (Covid-19) och de vidtagna åtgärderna för att begränsa smittan ser olika ut i olika länder. I de flesta ekonomier bedöms dock BNP-nivån fortfarande vara lägre i slutet av 2021 än innan pandemin bröt ut.
OECD betonar att osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen fortsatt är stor och att riskerna dominerar på nedåtsidan. Om pandemins effekter skulle bli större eller mer långvariga kan den globala tillväxten bli 2-3 procentenheter lägre 2021 än i prognosen. Om virusspridningen däremot skulle bli mer begränsad kan återhämtningen bli snabbare än väntad.
OECD rekommenderar att finans- och penningpolitiken bör vara fortsatt expansiv, för att understödja återhämtningen och begränsa långsiktiga negativa effekter på ekonomin. Globalt samarbete och öppna gränser lyfts också som viktiga faktorer för att hantera konsekvenserna av pandemin.
Läs mer på OECD:s hemsida
Läs rapporten