Två gånger per år publiceras OECD:s prognos om världsekonomin - OECD Economic Outlook. Idag publicerades den senaste rapporten.
Enligt OECD så har den globala tillväxten stärkts och utvecklingen den senaste tiden har överraskat på uppsidan. OECD:s prognostiserar tillväxt mellan 3.5 and 3.7 procent under prognosperioden 2017-2019, vilket är nära långsiktig genomsnittlig global tillväxt. Frågan är dock enligt OECD, om den mer robusta tillväxten kommer att leda till förbättrad produktivitetsutveckling, och därmed stigande reallöner? För att uppnå detta krävs ökade investeringar i reala tillgångar och kunskap. Investeringsenkäter indikerar att företag avser att öka investeringar framöver, men enligt OECD förväntas investeringstakten fortsatt vara för låg under prognosperioden för att leda till en ytterligare stärkning av tillväxten 2019 jämfört med 2018, utan OECD förväntar sig en liten minskning 2019 istället.
OECD anser därför att det finns behov av politiska reformer för att på olika sätt stimulera investeringar i realkapital såväl som i kunskap, vilket i sin tur bör förväntas påverka produktivit och reallönetillväxt positivt och göra tillväxten mer inkluderande. En positiv utveckling som konstaterar i rapporten är att många länder har genomfört reformer för att förbättra arbetsmarknadsrörligheten och arbetsmarknadsdeltagandet och tillgängligheten på barnomsorg. OECD konstaterar att detta har lett till ett högre arbetsmarknadsdeltagande bland kvinnor i snitt i OECD länderna.
Dessutom pekar OECD på riskerna kopplade till utvecklingen i de finansiellamarknaderna. När investerar sker i större utsträckning i finansiella tillgångar än i reala tillgångar så stiger tillgångspriser för de finansiella tillgångarna i relation till de långsiktiga tillväxtmöjligheterna. OECD anser att det finns anledning att tro att de nuvarande tillgångspriserna inte är konsistenta med tillväxtförväntningar, vilket skapar risk för korrektion i tillgångspriserna. Det kan i sin tur kan påverka framtida tillväxten negativt. OECD pekar även på att hög skuldsättning hos företag men även hushåll i många länder är en riskfaktor som gör dessa känsliga för chocker och OECD anser att det finns behov av politiska åtgärder som balanserar riskerna i det finansiella systemet i relation till tillväxten.
Läs mer på OECD:s webbplats
Läs sammanfattningen om Sverige