Idag den 17 mars publiceras OECD:s Interim Economic Outlook

17 mar 2025

Den globala tillväxten visade motståndskraft under 2024, särskilt i USA och tillväxtmarknader inklusive Kina.

Indikatorer pekar dock på en avmattning framåt, med försvagat affärs- och konsumentförtroende samt ökad ekonomisk osäkerhet. OECD:s Interim Economic Outlook konstaterar att fragmenteringar i den globala ekonomin och handelshinder kommer påverka tillväxten negativt och öka inflationen.

Den globala BNP-tillväxten förväntas minska från 3,2 % 2024 till 3,0 % 2026 på grund av högre handelshinder och ökad geopolitisk osäkerhet. I USA förväntas BNP-tillväxten sakta ner till 2,2 % 2025 och 1,6 % 2026. I euroområdet förväntas tillväxten vara 1,0 % 2025 och 1,2 % 2026, medan Kinas tillväxt förväntas minska till 4,4 % 2026. Prognoserna för tillväxt är nedreviderade för nästan samtliga G20-länder jämfört med OECD:s Economic Outlook i december, särskilt för USA, Kanada och Mexiko.

Även inflationen förväntas bli högre än tidigare prognosticerat men trots allt i en fallande trend i takt med att tillväxten avtar. Den breda inflationen i G20-ekonomierna förväntas sjunka från 3,8 % 2025 till 3,2 % 2026, och kärninflationen förväntas ligga över centralbankernas mål i många länder. Det underliggande inflationstrycket kvarstår dock i många ekonomier. Tjänsteinflationen är fortfarande hög, arbetsmarknaderna är strama, och varuinflationen ökar från mycket låga nivåer.

Prognoserna bygger på beslutade tullhöjningar mellan USA och Kina, samt antagandet att bilaterala tullsatser mellan USA, Kanada och Mexiko höjs med ytterligare 25 procentenheter.

OECD förordar en mer stabil geopolitisk miljö med avtal som sänker tullarna. En fortsatt vaksam penningpolitik är viktigt för att hålla nere inflationen, samtidigt som finanspolitisk konsolidering behövs för att säkerställa skuldhållbarhet och samtidigt kunna möta viktiga utgiftsbehov. Vidare betonas att regeringar bör öka takten i konkurrensfrämjande reformer och att AI kan öka produktivitetstillväxten.

Läs mer på OECD:s hemsida

Senast uppdaterad 17 mar 2025, 15.19