Tecken på återhämtning syns på flera håll i världen, men utvecklingen är ömtålig enligt OECD:s Interim Economic Outlook som publiceras idag.
Den globala tillväxten blev lägre än väntat under 2022 till följd av kriget i Ukraina, kraftigt ökade levnadskostnader samt en ekonomisk nedgång i Kina. Utsikten för den ekonomiska tillväxten under 2023 och 2024 förblir dämpad kopplat till en fortsatt åtstramande penningpolitik och ett osäkert världsläge. Världsekonomin väntas växa med 2,6 % 2023 och 2,9 % 2024, men prognoser är osäkra på grund av det föränderliga världsläget. Risker har dock blivit något mer balanserade och tecken på återhämtning syns i många ekonomier.
Inflationen väntas gradvis sjunka, men förbli över centralbanksmålen fram till slutet av 2024 i de flesta länder. Kärninflationen hålls uppe av fortsatt ökande priser inom servicesektorn, hög efterfrågan på arbetskraft samt ökade vinstmarginaler i enskilda sektorer.
OECD betonar behovet av en fortsatt åtstramande penningpolitik tills det finns tydliga tecken på långsiktigt minskade inflationstryck. Riktade finanspolitiska stöd till de värst drabbade hushållen pekas ut som en viktig åtgärd för att mildra effekterna av högre mat- och energipriser, utan att spä på inflationen eller ta bort incitament till energisparande. Därutöver understryker OECD vikten av strukturella reformer och multilateralt samarbete för att bidra till en långsiktigt hållbar och inkluderande ekonomisk tillväxt.