Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.
Rysslands invasion av Ukraina har både resulterat i en humanitär kris och haft en påtaglig påverkan på världsekonomin, enligt OECD:s Economic Outlook som publiceras idag. Innan invasionen hade de ekonomiska utsikterna varit positiva och indikerat en återhämtning efter pandemin. Denna utveckling har däremot förändrats avsevärt i samband med krigets påverkan på den globala handeln samt råvaru– och finansmarknaden.
Tillväxten i världs-BNP bedöms falla till 3 procent 2022 och 2,8 procent 2023. Detta reflekterar inte minst ekonomiska konsekvenser av utbudsstörningar, stigande råvarupriser och en kraftig ekonomisk nedgång i Ukraina och Ryssland. Inflationen bedöms stiga till runt 9 procent bland OECD-länder 2022 och osäkerheten kring de ekonomiska utsikterna är mycket hög.
Bland prioriterade policyåtgärder betonar OECD en effektiv finans- och penningpolitik anpassad till länders olika situationer, med en normalisering av penningpolitiken för att hantera den höga inflationen och välriktade finanspolitiska åtgärder för att mildra effekterna av stigande råvaru- och matvarupriser för sårbara hushåll och företag. Vidare behövs strukturreformer för en mer motståndskraftig, produktiv och hållbar ekonomi på sikt.
Läs mer på OECD:s hemsida
Läs sidan om Sverige