Idag 21 november släpptes OECD:s Economic Outlook

21 nov 2019

Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.

Global tillväxt stabiliseras på låga nivåer de kommande två åren på grund av strukturella snarare än cykliska orsaker.

I år väntas tillväxten i världsekonomin bli den svagaste sedan finanskrisen (2,9%), tyngd av osäkerhet om den pågående handelskonflikten, strukturella skift i handeln (kopplade till digitalisering och tjänstesektorns ökade betydelse) och ombalanseringen av Kinas ekonomi.

På kort sikt varierar tillväxtutsikter mellan länder beroende på handelns betydelse för ekonomin. En stark arbetsmarknad har länge gjort att tjänstesektorn kunnat hålla emot bättre än industrin, men nu visar även tjänstesektorn tecken på att försvagas.

Världshandeln har tvärbromsat i år och väntas återhämta sig väldigt långsamt de kommande åren. Omställningen i handelsflöden och globala värdekedjor tynger dels kortsiktig efterfrågan, dels tillväxtutsikterna på längre sikt genom lägre produktivitet och minskad investeringsvilja.

Tillväxten i USA förväntas bromsa in till 2% till 2021, medan motsvarande siffror för Japan och euroländerna förväntas vara 0,7% och 1,2%. Även kinesisk tillväxt förväntas sjunka till runt 5,5% 2021.

Mixen av finans- och penningpolitik är enligt OECD obalanserad och man uppmanar därför länder att satsa på strukturella reformer och offentliga investeringar som kan främja långsiktig tillväxt, såsom investeringar i digital infrastruktur och arbete mot klimatförändringar.

Läs mer på OECD:s hemsida
Läs sidan om Sverige

 

Senast uppdaterad 21 nov 2019, 11.54