Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.
OECD:s Economic Outlook redogör för två scenarier i relation till pandemin, ett som inkluderar en andra våg av smittspridning (double-hit) och ett där detta inte inträffar (single-hit). Scenarierna bedöms som lika sannolika.
Utan en andra våg av smittspridning förväntas global BNP sjunka med 6 procent 2020 för att sedan öka med 5 procent 2021, och med en andra våg förväntas global BNP sjunka med 7,6 procent 2020 och öka med 2,8 procent 2021.
Krisen förväntas slå hårdare mot euroområdet jämfört med USA på grund av de mer långtgående restriktionerna i Europa. OECD menar även att krisen kommer sänka potentiell BNP på grund av minskade investeringar och varaktigt hög arbetslöshet. Prognosen för svensk tillväxt har skrivits ned jämfört med den senaste rapporten och krisen bedöms påverka såväl hushållskonsumtion som återhämtning på arbetsmarknaden. I ett single-hit-scenario bedöms arbetslösheten stiga till 10 procent under året och nivån förväntas ligga kvar även 2021, medan double-hit-scenariot visar på en ökning till 11 procent under 2021.
OECD uppmuntrar regeringar att fokusera finanspolitiska åtgärder på att hjälpa företag och hushåll under nedstängningsfasen och inledningen av öppningsfasen. Om det blir en andra virusvåg kan stödåtgärderna behöva skalas upp i omfattning och tid, samt bli mer riktade. Stödåtgärder bör underlätta omställningen för arbetare och företag, ge inkomststöd till de mest utsatta grupperna i samhället, möjliggöra snabba företagsrekonstruktioner samt bidra till investeringar i digital och grön teknik för att förbättra tillväxtpotentialen och stödja efterfrågan.