Svenska ambassaden i Chisinau är stängd den 14 oktober med anledning av Chisinau dagen.
Se alla nyheterMed anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till den moldaviska regionen Transnistrien.
Rysslands krig mot Ukraina påverkar säkerhetsläget i Europa inklusive Moldavien. Vi uppmanar svenska resenärer att följa utvecklingen nära och att följa lokala myndigheters instruktioner och råd.
Läs mer i ambassadens reseinformation.
Vid inresa i Moldavien krävs pass eller nationellt ID-kort. Resehandlingen ska vara giltig i tre månader vid inresa. Även för resa till regionen Transnistrien krävs pass eller nationellt ID-kort.
Vid inresa genom Transnistrien från Ukraina saknas moldavisk gränskontroll och därmed får man ingen inresestämpel i Moldavien. Detta krävs inom 72 timmar för att undvika svårigheter vid utresa ur landet. Inresestämpel kan fås från en moldavisk gränspolisstation, på ett utav migrationsmyndighetens kontor eller på ett Public Services Agency-kontor. Information om gränsövergångar finns på den moldaviska gränspolisens hemsida.
Vi har för närvarande ingen möjlighet att ta emot praktikanter.
Under vanliga omständigheter tar ambassaden emot en praktikant per termin för en period på 18-20 veckor. Utlysning för höstterminen sker i februari-mars och för vårterminen i september-oktober. Praktikplatser utannonseras vanligen på Regeringskansliets hemsida.
Ambassaden i Moldavien kan endast utfärda provisoriska pass.
Ambassaden saknar den tekniska utrustningen för att kunna utfärda ordinarie pass och id-kort. Ansökan om ordinarie pass och id-kort kan göras vid annan svensk utlandsmyndighet i regionen alternativt i Sverige.
Ambassaden legaliserar svenska handlingar som är begärda av eller ska uppvisas för en utländsk myndighet. En legalisering är en stämpel som intygar att namnteckningen på ett dokument är äkta. En legalisering kan göras på svenska eller engelska.
Det utgår avgift vid legalisering.
Mer information om legaliseringar och avgifter finns här.
Ambassaden utfärdar inte apostille.
Läs mer om Sveriges utvecklingssamarbete i Moldavien genom att klicka här.