Smittspridning Covid i Shanghai

10 mar 2022

Sedan den första mars har flera hundra tillfällen av Covid-19 registrerats i Shanghai. Enligt lokala media består spridningen av den mer smittsamma Covid-varianten omikron. Smittsituationen förändras snabbt och redovisas löpande av lokala myndigheter. Svenskar i regionen uppmanas av generalkonsulatet att hålla sig uppdaterade om läget genom officiella kinesiska källor och att följa lokala myndigheters rekommendationer.

Omfattande smittskyddsåtgärder vidtas för närvarande exempelvis genom testning, nedstängningar av bostäder och offentliga platser, samt karantän av personer som varit i kontakt med smittade personer.

Den 9 mars gäller enligt lokala myndigheter följande officiella smittskyddsregler i Shanghai:

  • Bekräftat smittade personer försätts i centraliserad karantän för behandling.
  • Personer som varit i kontakt med en bekräftat smittad person i första led (”close contact”) försätts i centraliserad karantän på hotell i 14 dagar och förväntas därefter vidta ”home health monitoring” i ytterligare 7 dagar.
  • Personer som varit i kontakt med en bekräftat smittad person i andra led (”close contact of close contact”) försätts i centraliserad karantän på hotell i 14 dagar.
  • Personer som försätts i karantän kommer att PCR-testas vid upprepade tillfällen.
  • Reglerna kan variera från fall till fall.

Sedan den 13 mars måste alla resenär som ska resa in i/ut från Shanghai kunna visa upp ett negativt resultat av PCR-test.

Generalkonsulatet vill härutöver uppmärksamma på att andra typer av åtgärder kan förekomma som ändras med mycket kort varsel och kan variera mellan olika distrikt.

Enligt lokala myndigheter kan Covid-testning av utländska medborgare utföras på bland annat:

Sjukhus

Adress

Öppettider för testning

Ruijin Hospital

179 Ruijin 2nd Rd, Huangpu District

24/7

Huashan Hospital

12 Middle Wulumuqi Rd, Jing'an district

24/7

United Family Hospital

699 Pingtang Rd, Changning District

08:30-11:30 & 13:00-17:00

Jiahui International Hospital

689 Guiping Rd, Xuhui district

09:00-18:00(endast tidsbokning)

 

 

Senast uppdaterad 11 mar 2022, 08.30