Under tre dagar i november anordnade Sveriges generalkonsulat i Shanghai tillsammans med danska, finska och norska generalkonsulaten ett projekt om problemet med matsvinn. Initiativet fick stöd från Nordiska Ministerrådets satsning ”Nordic Food Policy Lab”.
De tre dagarna startade med en kreativ middag där olika kockar hade lagat rätter med grönsaker och andra produkter nära utgångsdatum. Följande dag anordnades ett seminarium kring livsmedelsbutikers, restaurangers samt konsumenters roll i att minska slöseriet med mat. En workshop där deltagarna gemensamt fick diskutera lösningar för att minska matsvinn följde därefter. Projektet avslutades med en ”Zero Food Waste Challenge”, där deltagarna i smågrupper skapade lösningar för en framtid utan matsvinn.
Det nordiska matsvinnsinitiativet hoppades leda till en plattform för nordiska och kinesiska beslutsfattare, distributörer i matsindustrin, icke-statliga organisationer, opinionsbildare, konsumenters och internationella organisationer att dela sina erfarenheter kring matsvinn och försöka hitta lösningar. Representanter från World Wide Fund for Nature, Nordic Food Policy Lab, IVL svenska miljöinstitutet, Matvett, Danmarks Tekniske Universitet, Oasis Green Food Bank och representanter från kinesiska restaurangindustrin bidrog med synpunkter på matsvinnsproblematiken och framtida lösningar. Över 300 personer deltog i projektet.
Projektet samfinansierades av Nordiska Ministerrådet och Shanghai International Culture Associationen, samt fick särskilt stöd från bland annat Education First, Oatly, Wayne’s Coffee och The Black Pearl Restaurant Guide.