Modeindustrin liksom möbelindustrin är beroende av naturresurser. Den 19 november, tilldelades H&M och IKEA priset "Beautiful Homeland" för sina långvariga engagemang tillsammans med Världsnaturfonden (WWF) inom vattenhantering och skogsförvaltning. Generalkonsul Lisette Lindahl överlämnade priset.
H&M har samarbetat med WWF sedan 2011 med vattenförvaltning som engagerar beslutsfattare, alla led inom produktion och slutkonsumenten. I Kina handlar ett av projekten om att återställa Yangtzefloden och bevara den hotade floddelfinen.
Med start 2013 har 4500 H&M butiker världen över inretts med returstationer där kunder kan lämna in gamla kläder – oavsett märke – mot en rabatt på sitt nästa köp. Under 2017, kom 35 % av allt material H&M använde från hållbara eller återvunna källor, och målet är att nå 100 % år 2030.
IKEA har samarbetat med WWF sedan 2002 inom skogsförvaltning och verkar för att bevara och skydda värdefull skog, bekämpa illegal skogsavverkning och handel därav, samt att få konsumenter köpa och använda trä på ett ansvarsfullt sätt. IKEA och WWF har gemensamt bidragit till att omkring 35 miljoner hektar skog har certifierats av Forest Stewardship Council (FSC). 90 % av all bambu IKEA använder produceras i Kina och nära 100 % är FSC-certifierad. Genom arbetet med certifiering av skog har naturliga habitat för hotade djur skyddats i Kina, såsom amurtigern i nordöstra Kina och inre Mongoliet. IKEA:s målsättning är att nå 100 % FSC-certifiering till 2020 från idag 80 %.
WWF grundades 1961 i Schweiz och har vuxit till en av världens mest respekterade och välkända stiftelse på miljöområdet. Stiftelsens mål är att skapa en framtid där människor kan leva i harmoni med naturen. Idag är WWF verksamt i över 100 länder och stöder runt 1300 pågående projekt.