Generalkonsulatet visar HBTQI filmen Nånting måste gå sönder

27 sep 2021

I samarbete med Svenska Institutet och Nya Zeeland i Shanghai visade generalkonsulatet den 22 september dramafilmen Nånting måste gå sönder från 2014 av den svenska regissören Ester Martin Bergsmark, själv transperson.

Filmen som bland annat tar upp könsuttryck och identitetsproblematik nådde stor framgång särskilt efter visningen på Tribeca Film Festival i New York. Visningen i det nyazeeländska generalkonsulatets lokaler introducerades av generalkonsulerna Stephen Wong och Marie-Claire Swärd Capra.

Kultur är viktigt för samhällsutveckling och förändring. Inte minst film är ett verksamt medium för mångfald och i Sverige finns en lång tradition av att ge röst åt filmkonsten för att utforska identiteter. Den svenska filmregissören Mauritz Stiller, känd för att ha upptäckt legenden Greta Garbo och själv homosexuell gjorde filmen Vingarne för mer än 100 år sedan, 1916. Vingarne tros vara världens första film med homosexuellt innehåll. Ett annat exempel är Flicka i frack från 1926 av den svenska kvinnliga filmregissören Karin Swanström som kommit att ses både som en klassisk komedi och en banbrytande feministisk film. Generalkonsulatet har visat Flicka i frack vid två tillfällen i år i Shanghai.

Senast uppdaterad 27 sep 2021, 16.45