Feministisk utrikespolitik och jämställdhet på arbetsplatsen var i fokus när generalkonsulatet i Shanghai samlade offentliga företrädare, civilsamhälle, företag och forskare i ett seminarium om jämställdhet under den hoppfulla rubriken ”Towards a gender equal world”.
World Economic Forum konstaterar i sin nyligen publicerade rapport “Global Gender Gap” att jämställdhetsklyftan i världen vidgats med en hel generation på bara ett år av pandemi.
Det är inte bara ett allvarligt avbräck för kvinnors grundläggande rättigheter utan också dåliga nyheter för världsekonomin. Särskilt i ett skede där stark tillväxt som inkluderar hela befolkningarna – inte bara hälften – som bäst behövs. Trenden måste vändas, och då är förbättrade förutsättningar för kvinnors ekonomiska egenmakt av särskilt stor betydelse.
Intresset för seminariet var glädjande stort och ett hundratal personer deltog på plats. Efter inledande välkomsttal av generalkonsul Marie-Claire Swärd Capra presenterade kanslirådet Ulrika Grandin, med teknikens hjälp, det svenska arbetet med den feministiska utrikespolitiken.
En första panel, med vicekonsul Johan Enerbäck som moderator, diskuterade svenska, kinesiska och europeiska erfarenheter av genderarbetet. Flera viktiga ämnen avhandlades, inklusive kvinnor, fred och säkerhet, engagemang för jämställdhetsfrågor i FN:s säkerhetsråd och vikten av könsspecifik statistik i arbetet med de globala målen. Den följdes av en andra paneldiskussion ledd av UN Women China om diskriminering på arbetsplatsen med bland andra intresseorganisationer och representanter för SEB och Volvo. Ojämlika pensionsåldrar, sexuella trakasserier och behovet av rättsliga framgångar inför domstol var bland de ämnen som logs upp.
Alla deltagare var överens om att förbättringar måste ske efter corona för kvinnors rättigheter. Det räcker inte att återgår till hur det var innan. Som en av paneldeltagarna uttryckte det: ”I’m not looking forward to going back!