Europadagen 2023 i Shanghai

23 maj 2023

Som del av det svenska EU-ordförandeskapet i Shanghai anordnade Sveriges generalkonsulat en större mottagning på Shanghai Modern Art Museum för att uppmärksamma Europadagen 2023 den 9 maj, tillsammans med den Europeiska Handelskammaren i Kina.

Europadagen uppmärksammar Schuman-deklarationen från den 9 maj 1950, som innehöll ett förslag till den europeiska kol- och stålgemenskapen som sedermera låg till grund för den Europeiska Unionens tillskapande. Under Europadagen 2023 firades också 30 år sedan inrättandet av unionens inre marknad, som gjorde EU till världens största gemensamma marknad.

Sveriges generalkonsul i Shanghai ambassadör Marie-Claire Swärd Capra inledningstalade tillsammans med Bettina Schön-Behanzin, vice-ordförande i Europeiska Handelskammaren i Kina och ordförande för kammarens avdelning i Shanghai.

Under mottagningen bistod generalkonsulaten från Belgien, Tjeckien, Irland, Italien, Nederländerna, Portugal, Rumänien och Slovakien i Shanghai genom att servera europeiska delikatesser till de cirka 350 gästerna från den diplomatiska kåren samt det svenska, europeiska och kinesiska näringslivet i Shanghai. Mottagningen erbjöd en möjlighet att fira Europas framgångar och unionens arbete för fred, som en global partner som erbjuder stöd till européer och europeiska konkurrenskraftiga företag i världen och som bidrar att skapa hållbar tillväxt.

Senast uppdaterad 23 maj 2023, 08.59