Coronaviruset (Covid-19)

17 mar 2020

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (Covid-19) med ursprung i Wuhan i Hubei-provinsen, centrala Kina. Majoriteten av de bekräftade fallen har konstaterats i Wuhan.

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

17 mars meddelade regeringen att ett tillfälligt förbud mot icke nödvändiga resor till Sverige införs från och med torsdag 19 mars. Beslutet inneffattar inte invånare i EU och EFTA. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.

För att begränsa ytterligare spridning av viruset har kinesiska myndigheter sedan den 23 januari stoppat resor in och ut från staden Wuhan samt infört liknande restriktioner i ett antal andra städer i provinsen Hubei, och i viss utsträckning även på andra håll i Kina.

Peking stad har gått ut med information om att obligatorisk hemmakarantän gäller för samtliga inresande till Peking från Sydkorea, Italien, Iran och Japan. Information på engelska hittas via Peking stads hemsida

Ambassaden har även mottagit information om att inresande från andra länder än de som specificeras i meddelandet har försatts i hemmakarantän, bl.a. Sverige. Ambassaden rekommenderar återvändande medborgare från utlandet att ta kontakt med sina respektive bostadsområden för att förhöra sig om vad som gäller vid ankomst till Peking

Svenska resenärer bör vara medvetna om att resor med flyg, tåg och buss till, från och inom Kina har begränsats till följd av situationen. Ett stort antal flygbolag har ställt in flygningar till och från Kina. Om du har frågor om din bokade resa kommer att avgå som planerat, vänligen kontakta ditt flygbolag/researrangör.

Det går inte att utesluta att transportmöjligheterna till, från och inom Kina begränsas ytterligare. Det är upp till den enskilde individen att besluta om man på grund av detta vill ändra i sina resplaner eller resa hem tidigare än planerat.

Ambassaden uppmanar svenska medborgare i Kina att följa händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att myndigheternas spridningsreducerade åtgärder kan påverka resor inom Kina.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

För uppdaterad information om utbrottet vänligen klicka på följande länk.

Ambassaden uppmanar samtliga svenska medborgare som befinner sig i Kina att anmäla sig till Svensklistan som ni hittar via följande länk

Senast uppdaterad 16 mar 2020, 13.08