Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlandsVälkommen att ansöka till Svenska Skolan i Beijings stipendium för studier i Kina. Stipendiet gäller för studier på alla nivåer med en åldersgräns för den studerande på 25 år.
Se alla nyheterBesöksadress:
3, Dongzhimenwai Dajie, Sanlitun, Chaoyang District, Beijing
瑞典驻华大使馆,北京市朝阳区,三里屯东直门外大街3号
Närmaste tunnelbanestation är Agricultural Exhibition Center, linje 10.
Kontaktuppgifter till ambassadens reception:
Tel: +86 10 8531 1800
Fax: +86 10 6532 5008
E-post: ambassaden.peking@gov.se
Kontaktuppgifter till Migrationssektionen:
Tel: +86 10 8531 1850
Postadress:
Embassy of Sweden, 3 Dongzhimenwai Dajie,
Sanlitun, Chaoyang Distric, Beijing, Kina
Klicka är för mer information om våra öppetider.
Svenska pass och nationella ID-kort är biometriska, det vill säga resehandlingen innehåller ett datachip med personuppgifter, digitalt foto av passinnehavaren och fingeravtryck (dock inga fingeravtryck i id-kort). För barn under 6 år och personer som av fysiska skäl är permanent förhindrade att lämna fingeravtryck gäller undantag för skyldighet att lämna fingeravtryck.
Uppgifterna i den svenska folkbokföringen ligger till grund för ansökan om svenskt pass och nationellt id-kort. Det är därför viktigt att passökanden i god tid före ansökan kontrollerar med Skatteverket att rätt uppgifter är införda. Se vidare på hemsidorna för Skattverket samt Polisen.
För passökanden som är född utomlands och under 22 år finns särskilda bestämmelser angående passets giltighetstid och det svenska medborgarskapet. Ytterligare information finns på Migrationsverkets webbplats.
Under följande rubriker i menyn hittar du anvisningar hur du gör för att ansöka om:
Ansökningarna skickas elektroniskt till Rikspolisstyrelsen i Sverige som i sin tur vidarebefordrar dem till AB Svenska Pass, där passhandlingen tillverkas. Därefter skickas passen med kurirpost till utlandsmyndigheten som lämnar ut passet till sökande.
Vänligen noterat att du behöver boka tid för att ansöka och hämta upp ditt nya pass.
Ambassaden tar emot besökare för konsulära ärenden på onsdagar 09.00-12.00 efter tidsbokning. Det gäller även ansökan om pass och upphämtning av pass. Vänligen skicka en e-post till ambassaden.peking@gov.se för tidsbokning. Öppettiderna för ambassadens telefonväxel (010-8531 1800) är framöver helgfri måndag - torsdag 09.00-16.00, fredagar mellan 09.00-15.15.
Här finner du information om samt kontaktuppgifter till svenska organisationer verksamma i Kina.
Klicka här för allmän reseinformation och övriga upplysningar som kan vara bra att läsa igenom innan avresan.
Svenska medborgare behöver visum för att besöka Kina. Detta söker man på China Visa Application Service Center i Stockholm eller i Göteborg.
Svenska ambassaden har fått information om att svenska medborgare nekats transitvisum vid ansökan på flygplatser i Kina. Detta har ibland hänförts till tidigare resehistorik som den svenska medborgaren haft. Det är inte garanterat att svenska medborgare kommer in i landet med ett transitvisum och varje ansökan behandlas på individuell basis. Kinesiska myndigheter har rätt att utan förklaring neka till transitvisum och ambassaden har ingen möjlighet att påverka denna process.
Om du är osäker att du är berättigad till ett transitvisum rekommenderar ambassaden att du ansöker om detta innan avresa. Ambassaden rekommenderar således att man kontaktar kinesiska ambassaden i Stockholm eller China Visa Application Service Centre i Stockholm eller Göteborg innan man reser.
Här hittar du information om vad du kan få hjälp med som svensk medborgare i Kina:
Vad kan du få hjälp med?
Vad kan du inte få hjälp med?
Vem kan få hjälp?
I vissa fall kan även annan utländsk medborgare som är bosatt i Sverige få hjälp. Det gäller även svensk medborgare som inte är bosatt i Sverige.
Tänk på att