Alternate Text

Sveriges ambassadAstana, Kazakstan

Välkommen till Sveriges ambassad i Kazakstan, Astana

Lokal tid 12:48

Val till Europaparlamentet 2024

15 apr 2024

Information om röstmottagning i Kazakstan inför val till Europaparlamentet:

Ambassaden välkomnar samtliga utlandssvenskar i Kazakstan att rösta vid någon av de röstmottagningsställena som står till förfogande och önskar uppmärksamma att dessa vallokaler är öppna enligt nedan särskilt bestämda tider:

Sveriges honorärkonsulat i Almaty

Datum och tid för röstmottagning: måndag 27 maj och tisdag 28 maj - 11:00-15:00 (båda dagarna)

Adress: 12 Dostyk 248-B, room 202, 203, Almaty, 050059

 

Sveriges ambassad i Astana

Datum och tid för röstmottagning: onsdag 29 och torsdag 30 maj – 11:00 – 15:00 (båda dagarna)

Adress; Astana Tower 17th floor, 12 Samal Microdistrict, 010000 Astana

Informationsblad från Valmyndigheten om röstning utomlands och anmälan till röstlängden

Nu finns ett nytt informationsblad Informationsblad till utlandssvenskar om anmälan till röstlängden inför EU-valet 2024 om anmälan till röstlängden inför EU-valet, riktat till svenskar bosatta i utlandet. Informationsbladet innehåller information om att utlandssvenskar kan rösta från utlandet, att utlandssvenskar som bor i ett EU-land kan välja i vilket land de röstar samt hur och när utlandssvenskar behöver anmäla sig till den svenska röstlängden. Nedan information är tagen från Valmyndighetens informationsblad:

Rösträtt som utlandssvensk

Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den, samt för att få röstkort och material för brevröstning skickat till dig. Röstlängden upprättas inför varje val och grundar sig på de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister.

  • Utvandrade svenska medborgare (utlandssvenskar) tas med i röstlängden om de utvandrat under de senaste tio åren eller om de senast 30 dagar före valdagen anmält till Skatteverket att de vill tas upp i röstlängden/anmäler ny adress i utlandet.
  • Utlandssvenskar som missat att anmäla sig till röstlängden är naturligtvis välkomna att rösta, förutsatt att man kan visa upp giltig legitimation eller någon annan id-handling. Förutom svenskt pass och id-kort gäller även lokal officiell legitimation som id-handling.

 Så här anmäler du dig till röstlängden

Du anmäler dig till röstlängden genom att använda Skatteverkets blankett som heter Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842). Flera personer i en familj kan anmäla sig på samma blankett. Blanketten hittar du via www.skatteverket.se och på denna länk https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/7842.4.19b9f599116a9e8ef36800024543.html

 Blanketten används om du som är svensk medborgare är utflyttad från Sverige (utvandrad) och vill:

  • anmäla dig till röstlängden eller
  • anmäla ny adress (även när du flyttar till ny adress i utlandet) Blanketten ska skrivas ut och signeras för hand.

 Du kan sedan antingen posta blanketten till adressen som står på blanketten, eller skanna in den och e-posta den till Skatteverket.

En ny tioårsperiod startar om du anmäler ny adress i utlandet eller anmäler att du vill vara kvar i röstlängden. Notera att du någon gång måste ha varit folkbokförd i Sverige för att kunna anmäla dig till röstlängden. Anmäl dig i god tid inför EU-valet, utlandsröstkorten skickas ut i april.

 Har du frågor om anmälan till röstlängden eller uppgifter i folkbokföringsregistret kan du kontakta Skatteverket på telefon + 46 8 564 851 60 eller i e-postformulär för frågor på www.skatteverket.se

 

Frågor om rösträtt och att rösta

Har du frågor om rösträtt och andra valrelaterade frågor kan du läsa mer på Rösta från utlandet | Valmyndigheten. Här hittar du också kontaktuppgifter till Valmyndigheten.

 

Senast uppdaterad 15 apr 2024, 20.16