Denna webbplats använder kakor (cookies). Du väljer själv vilka du tillåter. Här finns mer om kakor och vad de gör.
Acceptera alla Endast nödvändigaPå svenska ambassaden i Tokyo arbetar 24 personer, varav 6 är utsända från UD, en från Försvarsmakten och en från Näringsdepartementet. 16 medarbetare är lokalt anställda.
Ambassadör Viktoria Flodh Li är chef på ambassaden sedan augusti 2024. Ambassaden har tre honorära konsulat belägna i Hokkaido, Kobe och Fukuoka.
Det första fördraget mellan Japan och Sverige undertecknades 1868 i Yokohama genom den holländska legationen. Sverige delegerade senare myndigheten att representera den svensk-norska unionen till den holländska ambassaden.
Meiji-eran började 1891. Kejsare Meiji hade avstått mark runt det kejserliga palatset till olika länders ambassader, men Sverige, som inte hade skickat något diplomatiskt sändebud, kunde inte överta någon mark. Senare, 1906, utnämnde Sverige minister Wallenberg till envoyé i Tokyo. År 1907 inrättade dåvarande svenska missionen ett kontor i ett rum på Imperial Hotel. Detta var början på den svenska ambassaden.
Därefter hyrde Wallenberg ett hus i Yokohama som sin egen bostad och började leta efter en lämplig plats för ambassadens lokaler. Han flyttade runt i Azabu-distriktet och kunde till slut på slutet av 1930-talet köpa mark tack vare investeringar från svenska grupper och andra volontärer som bodde i Tokyo då.
Den gamla ambassaden byggdes 1959 och den nuvarande byggnaden (för närvarande under renovering) byggdes 1991. Det övergripande landskapet utformades med skugga i åtanke och kännetecknas av en blandning av svensk granit och japanskt trä.
Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla stater i världen. I ungefär hälften av dessa stater har Sverige ambassader och konsulat. Sveriges utrikesrepresentation består av drygt 100 utlandsmyndigheter.
Få aktuell reseinformation direkt i fickan med appen UD Resklar. Läs mer på regeringen.se.
Lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.
På regeringen.se finns generell information som du har nytta av inför och under din utlandsresa.