Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlandsMaria Malmer Stenergard är ny utrikesminister och departementschef på Utrikesdepartementet och Benjamin Dousa är ny bistånds- och utrikeshandelsminister. I dag lämnade statminister Ulf Kristersson regeringsförklaringen till riksdagen och anmälde nya statsråd i regeringen.
Se alla nyheterDet är inte möjligt att söka om svenskt pass/ID-kort vid ambassaden eller konsulatet i Dublin. Det går att söka pass vid polisstation i Sverige (läs om pass på polisens webbplats) eller vid vissa svenska ambassader utomlands, se lista över alla svenska utlandsmyndigheter.
Ambassaden eller konsulatet kan inte hjälpa till med tidsbokning eller besvara frågor om leveranstid eller vilka dokument som ska uppvisas vid ansökningstillfället.
Det går att hämta utfärdat svenskt pass/ID-kort vid svenska konsulatet i Dublin. Om du har bett att få passet/ID kortet sänt till Dublin får du ett automatisk meddelande när handlingen kommit till Dublin. Du kontaktar då svenska konsulatet i Dublin via e-mail eller telefon: +353 1 265 0888 och bokar en tid för upphämtning.
Om du har en nära förestående resa och saknar pass kan du ansöka om ett provisoriskt pass vid svenska konsulatet i Dublin. Bevis på bokad biljett behövs. Du bör kontrollera så att landet du reser till godtar ett svenskt nödpass (i A4 format) innan du ansöker.
Svenskar i behov av konsulär hjälp kan vända sig till det svenska konsulatet i Dublin.
Konsulatet kan bistå med följande:
Ja, det är möjligt att du efter du fyllt 18 år men inte fyllt 22 år behöver ansöka om att behålla ditt svenska medborgarskap om du inte har bott i Sverige.
På regeringens webbplats finns mer information om Sveriges förbindelser med Irland. På Kommerskollegiums webbplats finns den senaste kvartalsstatistiken över Sveriges utrikeshandel samt information om EU:s inre marknad och handelspolitik.
På Business Swedens webbplats finns information om den irländska marknaden. Business Swedens kontor i London täcker även Irland.
Det är möjligt att förtidsrösta inför val om du befinner dig utomlands, antingen brevrösta eller förtidsrösta i en röstningslokal, oftast på en ambassad eller ett konsulat. För att få rösta behöver du som utlandssvensk anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den.
Du kan läsa mer på Rösta från utlandet | Valmyndigheten