Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlandsResa i EU
Pass och nationellt id-kort
När du som är svensk medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Det är viktigt för att du ska kunna legitimera dig och visa i vilket land du är medborgare. Ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling.
Ditt Europa om resehandlingar inom EU
Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare, bland annat om vilka resehandlingar du behöver ha med dig när du åker till ett annat EU-land.
Resehandlingar för EU-medborgare på webbplatsen Ditt Europa
Polisen utfärdar pass och nationellt id-kort
Giltiga resehandlingar när du reser inom EU är de som utfärdats av nationella myndigheter. Kontakta polisen för mer information om hur du skaffar pass eller nationellt id-kort.
Utdrag ur folkbokföringen (personbevis) kan beställas genom telefonsamtal till Skatteverket (tel +46-771 567 567) eller via Skatteverkets webbplats
För mer information se här
Utdrag ur belastningsregistret kan beställas från polisen i Sverige. Se information här
Ja. Om du planerar att bo utomlands ett år eller längre ska du kontakta Skatteverket och anmäla flyttning till utlandet. Detsamma gäller om du tänkt dig stanna en kortare tid men förlänger vistelsen till ett år eller mer. På Skatteverkets hemsida finns information om hur du anmäler flytt.
Ja, det är möjligt att du efter att ha fyllt 18 år men innan du fyller 22 år behöver ansöka om att behålla ditt svenska medborgarskap. Läs mer på Migrationsverkets hemsida.
Om ditt svenska körkort blivit stulet eller borttappat ska du personligen anmäla detta till Transportstyrelsen
Om du bor permanent i ett annat land inom EU/EES kan du inte förnya ditt körkort i Sverige, du ska istället byta det till ett grekiskt körkort. Här finns ytterligare information om hur du går tillväga:
Άδειες Οδηγών (yme.gr)
Tänk på att byta det svenska körkortet mot ett grekiskt körkort i god tid innan det svenska körkortet går ut.
Vid ansökan kan det behövas ett skriftligt intyg på innehav av giltigt svensk körkort.
Kontakta Transportstyrelsen för utfärdade av sådant intyg.
I de fall grekisk myndighet kräver legalisering av dokument görs detta i Sverige på Utrikesdepartementet i Stockholm.
Legalisering innebär att man intygar namnteckning och sigill/stämpel på en svensk handling men inget om innehållet i dokumentet. Mer information här.
Om Apostille stämpel krävs, vänligen kontakta Länsstyrelsen i Sverige om information om Notarius Publicus.
För förfrågningar om officiell översättning hänvisas till grekiska Utrikesdepartementets översättningsavdelning.
Officiell översättning till grekiska kan även göras i Sverige via Kammarkollegiet