Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder

15 apr 2018

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka, UNDP-chefen Achim Steiner och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15 – 17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar drygt 500 deltagare från över 100 länder, från gräsrots- till ministernivå. Bland dessa ingår politiker, liksom företrädare för akademi, näringsliv och civilsamhälle. Även företrädare för internationella organisationer deltar, inklusive chefer för flera FN-organ, kommissionärer från EU och Afrikanska unionen och Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare. Konferensen syftar till att mobilisera arbetet för global jämställdhet genom alliansbyggande och utbyte av metoder och resultat.

Stockholm Forum on Gender Equality arrangeras av Utrikesdepartementet och Svenska institutet, i samarbete med Sida och Folke Bernadotteakademin (FBA). Från regeringen deltar utrikesminister Margot Wallström, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat och vice statsminister Isabella Lövin, EU- och handelsminister Ann Linde och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren. Ministrarna kommer bland annat att dela med sig av erfarenheter från arbetet med regeringens feministiska utrikespolitik.

Programmet har utformats i samarbete med en rad svenska och internationella jämställdhetsaktörer och rymmer en stor bredd av ämnen. Till exempel diskuteras metoder för att öka kvinnors och flickors deltagande i fredsprocesser, jämställdhetsarbetets betydelse för genomförande av Agenda 2030, hur vi ska säkra kvinnors och flickors rätt att bestämma över sin egen kropp och hur olika aktörer kan bana väg för kvinnors ekonomiska egenmakt. Deltagarna kommer också att få höra initierade vittnesmål från Colombia om arbetet med det som ibland kallas världens mest jämställda fredsavtal, och kunna föra interaktiva diskussioner om hot och hat mot kvinnor på internet.

Klicka HÄR för hela programmet och livesändning.

 

 

Senast uppdaterad 16 apr 2018, 12.14