Denna webbplats använder kakor (cookies). Du väljer själv vilka du tillåter. Här finns mer om kakor och vad de gör.
Acceptera alla Endast nödvändigaUnder första halvåret 2022 är det Frankrike som håller i ordförandeklubban. Klaranätet frågade Håkan Åkesson, ambassadör vid svenska ambassaden i Paris, om hur EU-ordförandeskapet påverkar arbetet på ambassaden.
Vad kommer det innebära för svenska ambassaden i Paris att Frankrike blir ordförandeland i EU?
– Det blir naturligtvis en termin då EU-frågorna hamnar mer i fokus än vanligt. Detta påverkar såväl enskilda handläggare som ambassaden som kollektiv. Frankrike är som bekant en aktiv och ambitiös EU-medlem med visioner för samarbetets framtid.
– Det faktum att det franska presidentvalet hålls i april och parlamentsvalet i juni innebär att många möten och aktiviteter kommer att inträffa under ordförandeskapets tre första månader. En ’framtung’ planering helt enkelt.
Hur har ni på ambassaden förberett er?
– EU-frågorna står även i normala fall i fokus för ambassadens verksamhet, men vi har samlat på oss ytterligare erfarenheter från andra ambassader som har hanterat ordförandeskap tidigare samt inhämtat kunskaper i de frågor som Frankrike prioriterar.
– Vi har också sett över ansvaret för olika tematiska områden på ambassaden så att vi verkligen kan fokusera på EU-frågorna, men också för att fördela uppgifterna mellan oss på ett sådant sätt att arbetsfördelningen blir så jämn som möjligt.
– Vi har även besökt kollegerna vid representationen i Bryssel för en mycket uppskattad och värdefull genomgång av Bryssel-Paris perspektiven på olika frågor.
Vilka är frågorna på den franska dagordningen?
– President Macron har pekat ut tre tematiska huvudinriktningar, nämligen skapandet av (1) ett mer suveränt Europa, (2) en europeisk tillväxtmodell samt (3) ett mer humant Europa. Den franska regeringen talar också i termer av ett socialt, digitalt och grönt Europa. Det handlar bland annat om en strävan att skapa s.k. strategisk autonomi, om att ställa om och modernisera för framtiden samt stärka medborgarnas känsla av delägarskap för EU-projektet.
Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla stater i världen. I ungefär hälften av dessa stater har Sverige ambassader och konsulat. Sveriges utrikesrepresentation består av drygt 100 utlandsmyndigheter.
Få aktuell reseinformation direkt i fickan med appen UD Resklar. Läs mer på regeringen.se.
Lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.
På regeringen.se finns generell information som du har nytta av inför och under din utlandsresa.