Alternate Text

RepresentationFN, Genève

Lokal tid 20:11

Sverige är medordförande i IFRC:s givargrupp

17 mar 2025

Sverige är medordförande i Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationens (IFRC) givargrupp Donor Advisory Group (DAG) under 2025 tillsammans med Svenska Röda Korset och IFRC. Fokus är att stärka arbetet med föregripande åtgärder, bredda givarbasen, arbeta med innovativ finansiering samt stärka lokalt ledarskap.

Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen (IFRC) har under de senaste åren blivit en allt närmre partner till Sverige. Vi är en av de större kärnstödsgivarna till IFRC och Sverige har bland annat bidragit med stöd till de nationella Rödakorsföreningarna i Ukraina och Moldavien genom IFRC.

I januari lanserades det svenska medordförandeskapet i Rödakors- och Rödahalvmånefederationens (IFRC) samt våra prioriteringar på den svenska representationen i Genève. Konkret innebär det att Sverige står som medarrangör för IFRC:s policymöte i Genève i april och för DAG:s årliga fältresa. Sverige kommer även att ha värdskap för DAG:s årsmöte som enligt planerna ska äga rum i Stockholm.  

Innovativ finansiering och utveckling av lokalt ledarskap

Ett medordförandeskap i Donor Advisory Group (DAG) innebär ett nära och kontinuerligt samarbete med IFRC:s sekretariat i Genève och Svenska Röda Korset (SRK) i Stockholm. Det finns två övergripande prioriteringar, att stödja IFRC:s arbete med föregripande åtgärder och att diversifiera givarbasen, bland annat genom innovativ finansiering. 

Lokalisering och att möjliggöra lokalt ledarskap ska genomsyra arbetssättet genom nära samarbete med lokala Rödakors- och Rödahalvmåneföreningar. Erfarenheter och perspektiv ska hörsammas i policy- och givardialoger.

Flexibilitet och lyhörhet är viktigt för att höja nivån på de strategiska samtalen och även att föra diskussioner med den bredare humanitära sektorn.

Text: Josefin Edberg (UD MH)

Fakta

Donor Advisory Group (DAG) har under innevarande år 17 medlemmar och en observatör: Australien, Kanada, EU/DG ECHO, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Japan, Nederländerna, Norge, Schweiz, Spanien, Sverige, UK, US, Österrike och Sydkorea (observatör). 

Medlemmar är de stater och respektive nationella Rödakorsföreningar som tillsammans årligen bidrar med över tio miljoner CHF (cirka 120 miljoner kronor) till IFRC under två efterföljande år. 

Sverige ger 45 miljoner kronor i kärnstöd till IFRC i år, vilket är en ökning med tio miljoner kr från föregående år.

Föregripande åtgärder kan förklaras som insatser som görs innan en kris sker för att minska det humanitära lidandet och förluster av tillgångar. Kriserna förutses genom prognoser baserade på bland annat väderdata och från tidigare kriser.

IFRC arbetar tillsammans med 191 nationella Rödakors- och Rödahalvmåneföreningar för att stärka föregripande åtgärder på lokal nivå inom klimatrelaterade kriser, men även för epidemier och större befolkningsrörelser. 

Att agera innan krisen bryter ut är ett effektivt sätt att minska de humanitära behoven och minska kostnaden för den humanitära responsen, vilket lyfts fram i reformagendan. 

Innovativ finansiering handlar om att stödja IFRC:s arbete med att utforska nya källor för finansiering för att minska beroendet av traditionella givare. 

Senast uppdaterad 17 mar 2025, 15.12