Sveriges nye ambassadör i Finland, Peter Ericson, överlämnade tisdagen den 3 september sina kreditivbrev till republikens president Alexander Stubb på Presidentens slott i Helsingfors.
Se alla nyheterNej, från och med den 1 januari 2014 kan du inte längre ansöka om pass eller nationellt id-kort på ambassaden. Du kan dock fortfarande hämta ut ditt pass eller nationella id-kort på ambassaden eller ett av Sveriges konsulat när det är klart. Läs mer om pass och nationellt id-kort genom att klicka här.
Om du vill ansöka om ett svenskt pass för ditt barn måste barnet först få ett samordningsnummer. Ansökan om samordningsnummer gör du på ambassaden eller på ett svenskt konsulat. Läs mer om samordningsnummer genom att klicka här.
I undantagsfall kan ambassaden utfärda så kallade provisoriska pass. Läs mer om provisoriska pass genom att klicka här.
Sveriges ambassad i Helsingfors handlägger inte ärenden om visum, uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Vänligen vänd dig direkt till Migrationsverket för mer information. De närmaste svenska ambassaderna som hanterar migrationsärenden är ambassaderna i Aten, Berlin, Madrid, Paris och Rom.
Inom Norden gäller passfrihet för nordiska medborgare. Även om du inte behöver pass för att besöka Finland eller Sverige måste du kunna legitimera dig vid behov. Medtag därför alltid giltig id-handling, till exempel pass, nationellt id-kort eller körkort.
Släktutredning/intyg gällande person som är eller någon gång varit folkbokförd i Sverige för bouppteckning i Finland:
I Sverige hade kyrkans församlingar hand om folkbokföringen till och med 30 juni 1991. Kyrkoarkiven förvaras i Riksarkivet. Från 1 juli 1991 har Skatteverket hand om folkbokföringen.
Om personen vars uppgifter efterfrågas var folkbokförd i Sverige före 1 juli 1991, vänligen beställ släktutredning/intyg från Riksarkivet, se elektroniskt beställningsformulär ”Uppgifter ur svenska kyrkans kyrkoarkiv inför legala ärenden”. Där finns också information om avgifter och handläggningstider. Vänligen kontakta Riksarkivets kundtjänst om du behöver ytterligare information.
Om personen vars uppgifter efterfrågas har varit folkbokförd i Sverige efter 1 juli 1991, vänligen vänd dig då till Skatteverket med din beställning av släktutredning eller personbevis.
Djur: Information om resor och transporter av djur till Sverige finns på Jordbruksverkets webbplats.
Fordon: På Transportstyrelsens, Tullverkets och Skatteverkets webbplatser finns information om vilka regler som gäller vid in- och utförsel av fordon till/från Sverige.
Transportstyrelsen
Tullverket
Skatteverket
Alkohol, tobak och livsmedel: Tullverket svarar på frågor angående införsel av varor, till exempel alkohol, tobak och livsmedel. Utförlig information om införselregler finns på Tullverkets webbplats.
Vapen och ammunition: Upplysning om vilka regler som gäller vid in- och utförsel av vapen och ammunition finns på Tullverkets webbplats.
Tull- och införselbestämmelser i samband med flytt till Sverige: Inom EU gäller fri rörlighet för varor och du behöver därför normalt inte anmäla dina flyttsaker till Tullverket. Anmälningsplikt gäller dock för tillhörigheter som det finns särskilda införselbestämmelser för, till exempel fordon, vapen och livsmedel.
Trängselskatt: Sedan den 1 januari 2015 gäller trängselskatten i Stockholm och Göteborg även utländska fordon. Numera ska också utländska personbilar, lastbilar och bussar betala trängselskatt när de passerar någon av betalstationerna i Stockholm eller Göteborg. Mer information om trängselskatten finns på Transportstyrelsens webbplats.
På Transportstyrelsens webbplats finns också information om till exempel körkort, regler om vinterdäck, export av fordon samt allmänna trafik- och fordonsregler.
Som nordisk medborgare har du rätt att resa till, arbeta, bo och studera i Sverige utan visum, arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Läs mer om detta på ämnessidan ”Ska du till Sverige?”