Alternate Text

Sveriges ambassadSantiago, Chile

Sveriges ambassad i Santiago de Chile representerar Sverige i både Chile och Peru.

Lokaltid i Chile 03:21

Intervju med vår praktikant Alma Estrada

28 jan 2020

Välkommen till ambassadens nya praktikant, Alma Estrada! Alma studerar fred och utvecklingsprogrammet på Uppsala Universitet och är intresserad av frågor som rör politik, jämställdhet, och mänskliga rättigheter. Vi har frågat Alma om varför hon har sökt sig till Sveriges ambassad i Santiago och om hur hon ser på sin framtida praktikperiod.

Varför valde du att söka praktik på Sveriges ambassad i Chile?

Jag har sen länge varit intresserad av frågor som rör politik och jämställdhet, och efter att jag tog studenten har dessutom ett starkt intresse för Latinamerika och internationellt samarbete växt fram. I och med Sveriges utrikespolitiska inriktning arbetar ambassaden bland annat med frågor som berör mänskliga rättigheter, demokrati, och hållbarhet. Praktiken passar därför både mina intressen och mina tidigare studier väl. Det var dessutom naturligt för mig att söka mig till Chile eftersom jag har familj här. Min pappa kom till Sverige som barn efter militärkuppen 1973, och jag har därför alltid haft ett extra starkt intresse för det chilenska samhället.

 

Vad ser du mest fram emot med praktiken?

Hittills har jag upplevt att arbetet på ambassaden är väldigt varierat, och det finns därför mycket att se fram emot! Jag kommer under min praktikperiod att få arbeta med en rapport om mänskliga rättigheter i Chile. Detta känns väldigt spännande, speciellt eftersom Chile går igenom en social kris vilket gör det extra viktigt att lyfta mänskliga rättigheter i nuläget. Chile är dessutom ett av de länder i Sydamerika som Sverige har starkast ekonomiska relationer med. Då jag har arbetat en del tidigare med företagsansvar ser jag fram emot att samarbeta med de svenska företag som har etablerat sig i Chile rörande frågor om hållbarhet och socialt ansvar. Till sist så ser jag även fram emot alla kommunikationsmöjligheter som finns på ambassaden. Detta är något som känns extra viktigt att utveckla i dagens arbetsmarknad, och är därutöver ett roligt och kreativt arbetsområde!

 

Kan du berätta lite om dina första dagar på ambassaden?

Under min första dag fick jag vara med på en workshop med svenska företag och Jenny Ohlson, Sveriges ambassadör för 2030-agendan. Under workshopen berördes frågor om företagsansvar vilket dessutom kopplades samman med FN:s hållbarhetsmål. Det var väldigt kul att få hoppa rakt in i ambassadens verksamhet och se hur ett typiskt event kan se ut!

Under resten av veckan har jag haft enskilda möten med de anställda på ambassaden för att få en överblick av vad alla gör, samt suttit med vid flera möten rörande det kommande verksamhetsåret. I och med att ambassaden är ganska liten så märks det att alla samarbetar mycket och att det finns en stor bredd på det man kan göra som anställd. Även om det har varit en intensiv vecka känns det väldigt kul att vara igång och jag ser verkligen fram emot det arbete som väntar!

Senast uppdaterad 29 jan 2020, 15.02