• Svenska

Om utlandet Vietnam

Ambassadens reseinformation

Nedan finns allmän information om Vietnam som resemål som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i Vietnam publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 12 nov 2024, 09.17

Aktuella händelser

Tropiska stormar

Tropiska cykloner, så kallade tyfoner förekommer främst under sensommaren och hösten i Vietnam. Dessa kan orsaka stor förödelse. Översvämningar är under denna del av året vanligt förekommande. Även jordskred, främst i bergstrakter, är relativt vanliga. Svenska medborgare i de drabbade områdena uppmanas följa instruktioner från lokala myndigheter och att alltid följa händelseutvecklingen via lokala nyheter.

Exempel på nyhetsinformation och lokal media

  • Lokal media med information på engelska: VnExpress och Vietnam News
  • På Vietnam’s National Steering Committee for Natural Disaster Prevention and Control engelska webbplats finns information om händelseutvecklingen efter tyfonen. För mer detaljerad och uppdaterad information besök Vietnam’s National Steering Committee for Natural Disaster Prevention and Control vietnamesiska webbplats
  • Ladda ner appen UD Resklar för att hålla dig uppdaterad om ditt resmål och få aktuell reseinformation direkt i fickan. På regeringens webbplats finns information om hur du laddar ner appen: UD Resklar – reseinformation direkt i fickan.

Svensklistan

Svenska resenärer rekommenderas alltid att anmäla sig till Svensklistan så att UD eller ambassaden kan kontakta dig i händelse av en konsulär krissituation. Viktig information skickas ut via e-post till personer registrerade att de befinner sig i Vietnam på Svensklistan. 

Nödsituation

Om du befinner dig i en akut nödsituation ring UD-jouren: +46 (0) 8 405 50 05

Allmänt om resmålet och säkerhetsläget

Inresa till Vietnam

Svenska medborgare kan resa till Vietnam utan att söka visum på förhand för vistelser upp till 45 dagar. Resenärer måste ha en giltig passhandling med minst 6 månaders kvarvarande giltighetstid vid tidpunkten för inresa. För längre vistelser krävs visum - mer information om elektronisk visering finns på Vietnams migrationsmyndighets webportal för e-visa. Du kan även kontakta Vietnams migrationsmyndighet på följande telefonnummer: +84 (024) 3826 4026.

För ytterligare frågor om Vietnams inresebestämmelser hänvisas till vietnamesiska ambassaden i Stockholm. Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser och eventuella visumkrav. 

Råd till svenska resenärer

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna på svensklistan.

Vietnam anses vara ett tryggt resmål. Det finns inga väpnade konflikter och brottsligheten är låg. 

Om resmålet

Engelskakunskapen är begränsad, framförallt utanför storstäder och turistområden. 

Hotell och restauranger samt taxichauförrer i större städer tar oftas kort. På mindre orter och i mindre butiker kan du vanligtvis bara betala kontant. Det finns god tillgång på bankomater i Vietnam där du kan ta ut den lokala valutan Dong, VND. Notera att den vietnamesiska Dongen inte är konvertibel.

För mer information, se Vietnams turistmyndighet.

Var alltid påläst och medveten om de hot och risker som finns. Följ lokala myndigheters anvisningar och läs nyheterna.

Länkar till engelskspråkig media:

vietnamnews.vn 
en.vietnamplus.vn
e.vnexpress.net

Viktiga nummer

Polis 113

Brandkår 114

Ambulans 115

Oexploderad ammunition (OXA)

I Vietnam förekommer stora mängder oexploderad ammunition (OXA), i form av tennisbolls- eller ananasliknande klusterbomber, granater och flygbomber. OXA kan detonera om den plockas upp eller om du trampar på den, med allvarliga skador som följd. OXA kan ligga synligt på marken eller under jordytan.

I provinserna Quang Tri, Quang Binh och Ha Tinh (norr om staden Hué) finns stora mängder OXA kvar på landsbygden, i terrängen och i byarna. Var försiktig vid resa i dessa områden. Längs gränsområdena mot Kina, Kambodja och Laos finns det också anledning att vara uppmärksam vid rörelse utanför de ordinarie vägarna. Centrala Vietnam är mest drabbat men undvik alltid okända metallföremål.

Landminor är relativt ovanliga.

 

Terrorism

Risken för terrorattentat i Vietnam bedöms vara låg. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. 

Grundläggande information om terrorism och hot utomlands finns här.

 

Naturförhållanden och naturkatastrofer

Tyfonperioden pågår i allmänhet från maj till november. Tyfoner är tropiska stormar som motsvarar orkaner i styrka. De kan orsaka översvämningar och jordskred som kan leda till farliga situationer. Om du vet att en tyfon är på väg bör du hålla dig inomhus och följa lokal nyhetsrapportering. I norra Vietnam förekommer tidvis jordbävningar som kan orsaka skador.

En engelskspråkig lokal nyhetssida är Vietnam News.

För mer information om tyfoner och andra oväder se Tropical Storm Risk.

Information om vädret i Vietnam (och övriga världen) hittar du på följande webbplatser:

www.windytv.com

www.yr.no

www.wunderground.com

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. För frågor om Vietnams inresebestämmelser hänvisas till vietnamesiska ambassaden i Stockholm webbplats.

Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Det finns inga covidrelaterade inreserestriktioner. Svenska medborgare uppmanas att följa lokala myndigheters information och rekommendationer.

 Svenska medborgare kan resa till Vietnam utan att söka visum på förhand för vistelser upp till 45 dagar. Resenärer måste ha en giltig passhandling med minst 6 månaders kvarvarande giltighetstid vid tidpunkten för inresa. För längre vistelser krävs visum - mer information om elektronisk visering finns på Vietnams migrationsmyndighets webportal för e-visa.

Inresestämpeln visar hur länge du får stanna i landet. Notera detta noga så att du inte riskerar att stanna längre än vad du får. För utresa från Vietnam gäller att inresestämpel kan uppvisas. Om nytt svenskt pass har erhållits måste du ansöka om ett utresevisum hos immigrationsmyndigheten. Information om utresevisum på Sveriges ambassad i Hanoi webbplats.

Besökare som stannar i landet efter det att visumet har gått ut riskerar att få böter. För frågor om överskridning av visum vänligen kontakta Vietnams migrationsmyndighet.

Vietnams migrationsmyndighet nås på följande telefonnummer: +84 (024) 3826 4026 

Hälso- och sjukvård

Information om vilka vaccinationer som rekommenderas inför resa till Vietnam hittas på t ex Vaccinationsguiden.se eller inhämtas av din vanliga vårdgivare. 

Sjukvården i Vietnam håller lägre standard än i Sverige. En stark rekommendation är att teckna en sjuk- och reseförsäkring som inkluderar medicinsk evakuering. Evakuering sker vanligtvis till Bangkok eller Hongkong.

Tillgången till ambulans kan variera från region till region. Var beredd på att kontakta ett privat sjukhus eller anlita andra fordon vid behov. 

Engelsktalande läkare finns t ex på Family Medical Practice och SOS International

Luftkvalitet

Luftföroreningar förekommer året runt i Vietnam och är ett stort hälsoproblem. Särskilt i Hanoi är luftkvaliteten tidvis mycket dålig. Luftföroreningarna kan t ex ge upphov till irriterade slemhinnor och luftvägar samt ögoninfektioner. Personer med luftvägssjukdomar (ex astma), barn och äldre kan uppleva större besvär.

Information om hälsa och luftkvalitet finns på World Health Organization (WHO) hemsida t ex här och på World Air Quality Index.

Myggburna sjukdomar

Det finns en risk för myggburna sjukdomar som Zika virus, Denguefeber japansk encefalit och Malaria i Vietnam. För att minska risken för myggbett, använd myggmedel, bär heltäckande kläder i ljusa färger, sov under myggnät och vistas i rum med luftkonditionering.

För information om myggburna sjukdomar se 1177 webbplats om myggbett och knottbett.

Covid-19

Det finns inga covidrelaterade inreserestriktioner. Svenska medborgare uppmanas att följa lokala myndigheters information och rekommendationer.

Hygien och mat

Gatukök är en del av den vietnamesiska kulturen men nivån på hygien varierar. Undvik mat som stått ute länge och se till att maten är väl tillagad, speciellt kött. Skölj grönsaker och frukt noggrant. 

Kranvattnet kan innehålla virus, bakterier och parasiter och ska därför kokas eller renas genom vattenrenare för att bli drickbart. Ambassadens rekommendation är att enbart använda flaskvatten, även vid tillagning av mat, kaffe, te med mera.

 

Lokala lagar och sedvänjor

Narkotika är olagligt och hårda straff föreligger. 

Det är förbjudet att vistas i vissa gränsområden till Vietnams grannländer. Dessa områden är inte alltid markerade och utländska medborgare, som  omedvetet reser in i de förbjuda områdena, kan bli arresterade. Du bör om möjligt undvika att vistas i gränstrakterna såvida du inte har givits ett skriftligt tillstånd av lokala myndigheter

Sedvänjor

Den stora majoriteten vietnameser är buddhister. Visa hänsyn i tempel, pagoder och vid begravningar (ex lämplig klädsel, försiktighet vid fotografering).

Att visa ömhetsbetygelser öppet är inte vanligt i Vietnam och kan anses stötande av vissa, särskilt äldre personer. 

Under det vietnamesiska nyåret Tet, som följer lunisolkalendern och infaller i slutet av januari eller början av februari, håller de flesta butiker (inklusive livsmedelsbutiker) och myndigheter stängt. Detta är värt att beakta när en planerar sin resa.

 

Kriminalitet och personlig säkerhet

Våldsbrott riktade mot utlänningar inträffar inte ofta. Ficktjuveri, rån och inbrott är relativt ovanligt men förekommer. I storstäder, framförallt i Ho Chi Minh- staden (Saigon), har ficktjuveri och väskryckningar mot turister ökat.

Stölder ombord på nattbussar mellan bland annat Nha Trang och Ho Chi Minh-staden har rapporterats. Iaktta försiktighet vid färd i sovvagn på tåg eller buss och behåll uppsikt över värdesaker.

Det förekommer att kvinnor har utsatts för trakasserier och angrepp i städer, till exempel på dåligt upplysta gränder/ gator.  

Trafiksäkerhet

Trafiken utgör den största faran i Vietnam och risken för trafikolyckor bedöms som mycket hög. Trafiksäkerheten uppfyller inte svensk standard och körskickligheten varierar. Iaktta stor försiktighet, inte minst vid moped- och motorcykeltransport. Hjälmtvång från 6 års ålder har införts.

Kontrollera att det finns fungerande bilbälten, flytvästar m.m. vid resa med bil, buss eller båt. Om du reser med små barn kan du behöva medta egen hjälm och flytväst vid moped- och båtresor, eftersom det sällan finns barnstorlekar.

Internationella körkort

Internationella körkort är giltiga i Vietnam. Det innebär att du som har ett internationellt körkort enligt 1968 års konvention inte behöver omvandla ditt svenska körkort till ett vietnamesiskt för att få köra i landet

För att köra motorcykel måste du inneha vietnamesiskt eller internationellt motorcykelkörkort. Utan körkort gäller inte försäkringen vid en eventuell olycka.

Försäkringsskydd

Det är alltid viktigt att ha en bra reseförsäkring som täcker kostnader för nödvändig vård inklusive medicinsk evakuering och eventuell hemresa till Sverige. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring. Många försäkringsbolag har särskild information kopplat till coronaviruset på sina webbplatser.


I de flesta hemförsäkringar och villahemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Ska du vara borta längre än vad din eventuella hemförsäkring täcker för att till exempel studera eller arbeta, eller om du ska ägna dig åt riskfyllda aktiviteter, behöver du teckna ett utökat reseskydd för att vara säker på att just ditt ändamål med resan täcks av en försäkring. Kontrollera detta med ditt försäkringsbolag. 

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer