• Svenska

Om utlandet Ukraina

Trafiksäkerhet

Trafiken är ett problem i Ukraina; vägnätet håller inte alltid västerländsk standard och man kan inte vara säker på att alla fordon har reflexer och fungerande lysen. Vägarna är ofta dåligt upplysta och i dåligt skick. Ju längre bort från huvudstaden och huvudvägarna man kommer, desto sämre är vägarna.

Reser man med egen bil till Ukraina måste man vid inpasseringen kunna visa upp bilens registreringsbevis från Trafikverket. Om man har en helförsäkring bör man kontrollera att den täcker resor i Ukraina. Om den svenska försäkringen inte täcker resor i Ukraina kan man höra med försäkringsbolaget om det går att köpa en tilläggsförsäkring, s.k. green card. I Ukraina är det krav på tredjemansförsäkring för skada på någon annans bil. Försäkring gällande för femton dagar är ett minimum. För längre vistelser köper man en försäkring under den perioden man planerar att stanna i Ukraina.

Ovanstående gäller även hyrbilar. Om man inte kan visa upp ovanstående dokument har polisen rätt att beslagta bilen och den enskilde får stå för kostnaden.

Trafiken är ett problem i Ukraina; vägnätet håller inte alltid västerländsk standard och man kan inte vara säker på att alla fordon har reflexer och fungerande lysen. Vägarna är ofta dåligt upplysta och i dåligt skick. Ju längre bort från huvudstaden och huvudvägarna man kommer, desto sämre är vägarna. Det finns dåligt med skyltar och information. Servicestationer är ännu ganska sällsynta vid avsides landsvägar. Kvaliteten på bränsle och i synnerhet på diesel kan variera kraftigt. Servicestationer med diesel av så kallad Euro-kvalitet är att rekommendera. Vägskyltar och hastighetsbegränsningar iakttas inte alltid. Undvik om möjligt att köra efter mörkrets inbrott och planera resor till andra städer noggrant. Anpassa hastighet och körning till väglag och trafikrytm samt undvik att köra längre sträckor under den mörka delen av dygnet. Se också till att parkera bilen på ett säkert ställe, förslagsvis övervakad parkering.

Bilbälte måste användas både fram och bak i bilen. Att använda mobiltelefon under körning är förbjudet (om man inte har "handsfree"). För förare gäller nollprocentig alkoholkonsumtion. Kör man bil alkoholpåverkad kan man straffas med böter. Rattonykterhet är dock vanligt förekommande.

Hastighetsbegränsningarna är 60 km/h i städer och samhällen, 90 km/h utanför städer samt 110 km/h på motorväg.

Motorvägen mellan Kiev och Odessa, som tar ca 5-6 timmar, är i gott skick med undantag för vissa sträckor. Vägnätet mellan Kiev och vissa andra städer är under förbättring.

Som fotgängare ska man se upp när man går över gatan eftersom bilarna inte alltid stannar. Man bör också iaktta försiktighet på trottoarer eftersom bilarna har tillåtelse att parkera där.


Trafikincident eller olycka

Om man blir inblandad i en trafikolycka får man inte lämna platsen eller flytta på bilen förrän trafikpolisen kommit. När trafikpolisen anländer begär de identitetshandlingar av inblandade och skriver sedan en rapport i ärendet.

Inrikesministeriet och trafikpolisen har följande hjälplinjer som man kan kontakta för råd:

Inrikesministeriet hjälptelefon +380 44 256 1675 vakthavande tel +380 44 256 1002/4

Trafikpolisen hjälptelefon +380 44 272 4659 vakthavande tel +380 44 272 3660

Notera att ukrainska tjänstemän och poliser ofta bara talar ukrainska.

Senast uppdaterad 05 jun 2024, 13.11