Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlandsKoranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner i utlandet och det finns indikationer på att den generella hotbilden mot svenska intressen utomlands har förstärkts.
I ljuset av denna utveckling bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet.
Svenska resenärer uppmanas generellt iaktta försiktighet samt undvika demonstrationer och andra situationer som kan tänkas leda till oroligheter.
Svenskar uppmanas att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd, ta del av myndighetens reseinformation, registrera sig på svensklistan och ladda ned appen UD Resklar (med aktiverade pushnotiser).
Ambassadens reseinformationDe Stockholmsbaserade sändebuden är Sveriges företrädare i ett 30-tal länder där Sverige inte har någon fast diplomatisk representation. Dessa ambassadörer är placerade i Stockholm, men gör regelbundet resor till de länder de är anmälda.
Kansliet för stöd till mindre utlandsmyndigheter (KSU) på Utrikesdepartementet i Stockholm stödjer med beredning av ärenden och handläggning av sakfrågor. Ibland har Sverige en honorärkonsul på plats i det aktuella landet. Honorärkonsulatet kan bistå svenska medborgare i konsulära trångmål m.m. men har inte samma befogenheter och kapacitet som en ambassad har.
I en kris hittar du ambassadens och Utrikesdepartementets råd och information till svenska medborgare i reseinformationen. Ladda gärna ner appen UD Resklar, appen, appen är direkt länkad till reseinformationen och innehåller samma information. För att möjliggöra att bli kontaktad av ambassaden eller Utrikesdepartementet i en krissituation kan du anmäla dig på ambassadens hemsida.
Svenska medborgare behöver visum för inresa. Turkmenistan har ingen ambassadör ackrediterad till Stockholm. För detaljerad information om visumfrågor, inresebestämmelser och krav hänvisas till närmast liggande ambassader, förslagsvis Berlin, London och Moskva.
Se nedan länk för visering till Turkmenistan:
Embassy of the Republic of Turkmenistan in London
Svenskar i behov provisoriska pass av hänvisas till
den tyska ambassaden i Asjchabad.
Vid förlust av ordinarie pass, om detta inte längre är giltigt eller om passet är inlämnat till utländsk ambassad för utfärdande av visering, går det att ansöka om ett provisoriskt pass. Det provisoriska passet utfärdas normalt för resa direkt till Sverige alternativt bosättningslandet och har kort giltighetstid. Det kan också utfärdas för resa till ett land där svensk ambassad finns och där ansökan om ordinarie pass kan lämnas in.
Ansökan om ordinarie pass eller nationellt ID-kort kan göras vid polismyndigheter i Sverige och vid de flesta svenska ambassader utomlands. För mer information se Polisens webbsida och Sweden Abroad.