• Svenska

Om utlandet Turkiet

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning att Turkiet under perioder varit utsatt för terrorattentat uppmanas svenska resenärer till vaksamhet exempelvis vid allmänna platser så som större turistattraktioner, offentliga byggnader och vid användandet av allmänna transportmedel.

Demonstrationer har förekommit utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara. Ytterligare manifestationer och incidenter kan förekomma, i anslutning till ambassaden och generalkonsulatet.

Håll dig uppdaterad om situationen på vistelseorten genom media (t ex via www.hurriyetdailynews.com), vår reseinformation och i kontakt med ditt resebolag. Följ även turkiska myndigheters anvisningar.

Det finns en förhöjd risk för incidenter mot svenska intressen i Turkiet, i synnerhet i Istanbul. Svenskar som vistas i landet uppmanas till ökad vaksamhet och försiktighet, särskilt i populära turistområden i Istanbul såsom vid Galatatornet, Taksimtorget och på Istiklalgatan samt i närheten av diplomatiska beskickningar och religiösa samlingslokaler.

Svenskar som reser till Turkiet uppmanas även att anmäla sig till svensklistan. Uppgifterna används för att ambassaden och generalkonsulatet, om det finns behov vid en större krishändelse, ska kunna kontakta svenskar som befinner sig i landet. Klicka här för att komma till svensklistan.

Det förekommer regelbundet demonstrationer som kan riskera att bli våldsamma. Demonstrationer och större folksamlingar bör därför undvikas.

Istanbul

Med anledning av risken för terroristattentat rekommenderas besökare i Istanbul att iaktta särskild försiktighet vid de stora turistattraktionerna, inklusive turiststråket Istiklal Caddesi, och stadsdelarna i Taksim-torgets närhet, i samband med resor med allmänna transportmedel och på andra offentliga platser.

Turistorterna längs Medelhavskusten och Egeiska havet

Säkerheten för besökare till turistorterna längst med Medelhavskusten och Egeiska havet bedöms fortsatt förhållandevis god även om det aktuella hotbildsläget är svårbedömt. Det finns dock en ökad risk för terroristdåd i hela Turkiet, inklusive på turistorterna.

Risken för att utsättas för rån, stölder eller andra våldsbrott ligger på ungefär samma nivå som i de flesta EU-länder eller lägre. Risken för trafikolyckor är mycket högre än i Sverige på grund av höga hastigheter och små marginaler. Fotgängare, cyklister och MC-förare bör iaktta särskild försiktighet.

Sydöstra och östra Turkiet

Stridigheterna mellan turkiska säkerhetsstyrkor och PKK i sydöstra och östra Turkiet har minskat de senaste åren men har förekommit sporadiskt, framförallt rum på landsbygden och vid gränsen till Syrien och Irak. Med hänsyn till situationen i norra Syrien och Irak, där stridigheterna är mer intensiva, kan det dock inte uteslutas att säkerhetssituationen i sydöstra och östra Turkiet snabbt kan förändras. Svenskar som reser till sydöstra och östra Turkiet eller befinner sig i gränsområdet trots UD:s avrådan uppmanas att undvika gränsen, iaktta stor försiktighet, hålla sig noga uppdaterade om den lokala säkerhetssituationen via media och ambassadens och generalkonsulatets reseinformation, undvika större folksamlingar och demonstrationer samt följa lokala myndigheters anvisningar. 

I flera provinser längs gränsen mot Syrien, Irak, Iran, Armenien och Georgien samt ytterligare provinser i sydöstra och östra Turkiet är ett antal områden deklarerade "temporary military/special security zones". I dessa zoner är tillträde för civila förbjudet eller förenat med omfattande restriktioner. Dessa zoner kan med kort varsel utökas. Resenärer uppmanas att följa skyltning samt lokala myndigheters uppmaningar.

Sydöstra och östra Turkiet gränsar mot Syrien, där Daesh/ISIL/IS bland annat gjort sig skyldiga till en rad kidnappningar och försök till kidnappningar. Detta medför en ökad risk för sådana brott i gränsområdena mellan Turkiet och Syrien.

Det är framförallt den pågående konflikten i Syrien och den turkiska militära insatsen i norra Syrien som avgör utvecklingen i sydöstra och östra Turkiet. Dessutom är den med detta sammanhängande flyktingproblematiken en faktor som ytterligare komplicerar situationen.

Senast uppdaterad 06 dec 2024, 09.55