För information om rekommenderade vaccinationer inför resan till Thailand, se Folkhälsomyndighetens hemsida eller kontakta din vanliga vårdgivare.
Reseförsäkring
Det är nödvändigt att ha en giltig och täckande reseförsäkring vid vistelse i Thailand. Vård som inte är livshotande inleds ofta inte förrän sjukhuset har fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förhandsbetalning. Vid olycksfall ska den skadade eller medresenär därför genast kontakta aktuellt försäkringsbolag som kan ge sjukhuset en garanti om att vården täcks av försäkringen.
Det finns utmärkta privata sjukhus i Thailand, men de kan vara dyra. Allmänna sjukhus och kliniker är ibland undermåliga, särskilt utanför storstäderna.
Införsel av läkemedel
För generell information om vad som gäller för införsel/utförsel av medicin samt huruvida tillstånd krävs för att föra in/ut din specifika medicin, se Thailands ambassad i Stockholm.
Frågor kan också skickas direkt till Narcotics Control Division, Food and Drug Administration Ministry of Public Health, per mejl: tnarcotics@fda.moph.go.th.
Myggburna sjukdomar
Det finns risk för myggburna sjukdomar som malaria, zikavirus, denguefeber och japansk encefalit i Laos. För att minska risken för myggbett, använd myggmedel, bär heltäckande kläder i ljusa färger och sov under myggnät.
Rabies
Rabies är en allvarlig virussjukdom som finns bland däggdjur och kan överföras till människa genom saliv eller bett. Det bästa sättet att skydda sig mot rabies är att undvika klappa hundar, katter och andra däggdjur.
Luftkvaliteten
Luftföroreningar förekommer och kan medföra hälsoproblem. Särskilt i norra Thailand är luftkvaliteten tidvis mycket dålig, främst mellan februari och april. Besökare uppmanas följa de lokala myndigheternas rekommendationer.
Information om hälsa och luftkvalitet finns på World Health Organization (WHO), Pollution Control Department och på World Air Quality Index.