De som kan få hjälp av UD och ambassaderna under sin utlandsvistelse är de som omfattas av lagen om konsulärt ekonomiskt bistånd. Svensk medborgare, flykting eller statslös person som är bosatt i Sverige. Den konsulära hjälpen till en utflyttad person är enligt lag kraftigt begränsad.
Om du blir frihetsberövad utomlands kan svenska ambassader och konsulat till exempel hjälpa dig med att förmedla pengar från dina anhöriga och hålla kontakt med dem.
Ambassaden eller konsulatet kan också verka för att du får en offentlig försvarare, om det finns ett sådant system i landet där du frihetsberövats.
Förhållanden och regelverk i olika länder skiljer sig åt
och kan ibland påverka förutsättningar för det konsulära uppdraget.
UD eller ambassaderna kan inte påverka ditt rättsliga ärende eller betala borgen. Det är inte självklart att du efter en eventuellt fällande dom får avtjäna ditt straff i Sverige.
Försvarare utomlands
Är du frihetsberövad och misstänkt för brott och behöver ett juridiskt ombud verkar ambassaden för att du ska få en offentlig försvarare.
Vill du hellre ha en privat försvarare kan ambassaden ge dig namnförslag på advokater som du kan anlita. Ambassaden lämnar ut denna lista utan rekommendation och tar inget ansvar för val av ombud och inte heller för de råd eller anvisningar ombudet lämnar.
Enligt huvudregeln är det du själv, eller med hjälp av anhöriga, som står för denna kostnad.
Borgen utomlands
Det innebär att efter ett domstolsbeslut kan en frihetsberövad få vistas i frihet fram till rättegång mot att hen betalar in ett bestämt belopp (kan vara en större summa pengar). Det fungerar som en slags säkerhet för att personen verkligen kommer att infinna sig till rättegången.
Du kan inte låna pengar av ambassaden för att betala borgen eller böter.
Häkten och fängelser utomlands
I många länder är förhållandena i häkten och fängelser sämre än de svenska.
Extra mat, hygienartiklar med mera behöver du i regel själv betala för.
Om du saknar pengar och om inga andra vägar finns kan UD hjälpa till att förmedla pengar från anhöriga i Sverige.
Tiden från häktning till rättegång kan variera från land till land. Det är inte ovanligt att det tar lång tid innan det blir rättegång.
Att du är svensk ändrar inte på ärendets gång eftersom det är vistelselandets lag som gäller.
Kan straffet avtjänas i Sverige?
Först när dom fallit och fastställts, kan det bli aktuellt att ta upp frågan om det är möjligt att få avtjäna straffet i Sverige. Det kräver att båda länderna godkänner det. Det är alltså ingen rättighet att som svensk få avtjäna sitt straff i Sverige.
För mer information besök Regeringskansliets webbplats.
Frihetsberövad utomlands - Regeringen.se
Om du är i Sverige och har frågor om hjälp och stöd utomlands så når du UD:s konsulära enhet under kontorstid via Regeringskansliets växel.
Om du är utomlands ska du kontakta den svenska ambassaden i det land du befinner dig. UD-jouren är nåbar dygnet runt för akuta konsulära ärenden.
Kontakta UD och ambassaderna - Regeringen.se