Inbördeskrig rådde i Tadzjikistan under stora delar av 90-talet. Sedan dess har landet väsentligen stabiliserats. Resor till huvudstaden är oproblematiska. Befolkningen är generellt välkomnande till besökare men språkbarriären kan vara betydande för besökare som inte talar något lokalt språk.
Tadzjikistan är beläget i en region med förhöjd risk för konflikter som kan blossa upp med kort varsel. Landets säkerhetsbevarande organ rapporteras återkommande använda övervåld och metoder som normalt förknippas med en auktoritär stat.
Stor försiktighet bör generellt iakttas vid resor längs landets internationella gränser. Särskilt utsatta är gränserna mot Afghanistan och Kirgizistan. Oroligheter rapporteras återkommande från autonoma regionen Gorno-Badaksjan (GBAO). Därutöver förekommer etniska, politiska och sociala spänningar, främst i de södra delarna av landet.
Vid gränsavsnitten till Afghanistan, Uzbekistan och Kirgizistan förekommer både markerade och omarkerade minfält.
UD rekommenderar resande i regionen att alltid ha sitt pass tillhanda vid lokala resor samt noggrant följa nyhetsrapporteringen.
Resor till autonoma regionen Gorno-Badaksjan (GBAO)
Stor försiktighet måste iakttas vid resor till och vistelse i Gorno-Badaksjan (Pamir-området). I slutet av 2021 och åter i maj 2022 skedde våldsamma sammanstötningar mellan lokala grupperingar och säkerhetsstyrkor.
Vägspärrar och störningar i mobiltrafiken kan uppträda på kort varsel i GBAO. Den instabila politiska situationen i angränsande Afghanistan bidrar till osäkerheten för resenärer.
Resor till GBAO kräver, förutom tadzjikiskt visum, ett särskilt tillstånd som man ansöker om vid utrikesministeriet i Dusjanbe. Lokala resebyråer kan även vara behjälpliga. De tadzjikiska myndigheterna kan till följd av säkerhetsläget stänga möjligheten att resa till GBAO på kort varsel. För närmare information om aktuella bestämmelser hänvisas till Tadzjikistans ambassad i Berlin.
Den 29 juli 2018 befann sig sju utländska turister på cykelsemester i närheten av Danghara i södra Tadzjikistan när en de utsattes för ett överfall med dödlig utgång. Motivet till händelsen är ännu inte känt.
Resor till områden som gränsar till Afghanistan
Extrem försiktighet bör iakttas vid resor till områden som gränsar till Afghanistan. I dessa områden är säkerhetsläget volatilt och det förekommer hot och våldshandlingar från terrorgrupper. Gränsen mellan Tadzjikistan och Afghanistan är lång och används tidvis av narkotikahandlare och flyktingar från Afghanistan.
Resor till gränsområden mot Kirgizistan
I tadzjikisk-kirgiziska gränsområden förekommer frekventa sammanstötningar. Närmare hälften av den 970 km långa gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan är inte utmärkt. Säkerhetsriskerna i dessa gränsområden väntas bestå till dess att gränsen slutligen är utmärkt. Resenärer uppmanas inhämta uppdaterad information om det rådande läget från lokala källor.
Våldsamma sammandrabbningar mellan kirgiziska och tadzjikiska styrkor skedde i september 2022 utmed gränsen mellan Batken-provinsen (Kirgizistan) och Sughd-provinsen (Tadzjikistan). Dödstalet översteg 100 personer.
Sidorna har inlett förhandlingar men många frågor är alltjämt olösta. Gränsfrågorna och deras betydelse för tillgången till vatten och andra naturresurser fortsätter att uppröra känslor i gränsområden.
En ökad användning av tunga och moderna vapen har noterats. Mindre sammandrabbningar riskerar att eskalera till regelrätta strider.
Resor till Tavildara-området
Följ lokala regler och råd i omgivningarna till Tavildara i centrala Tadzjikistan då det förekommer minerade bergsområden sedan inbördeskriget på 1990-talet. Sjukvård och räddningstjänst kan inte påräknas överallt.