I de större städerna och i anslutning till andra populära turistmål finns i allmänhet god tillgång till sjukvård och medicin. I andra delar av landet kan förutsättningarna vara mer begränsade. Sjukvården är ofta dyr. Du bör därför se över ditt sjukförsäkringsskydd inför resan. Konsultera gärna med ditt försäkringsbolag om vilka deras partners är i Sydafrika och om de redan innan din avresa kan rekommendera specifika sjukhus du bör kontakta vid sjukdom. Du kan kontakta ambulans genom att ringa 10177 (eller från mobil 112). Om du är i behov av akutvård kontakta ditt försäkringsbolag omgående.
Observera att samtliga privata sjukhus kan kräva betalning innan vård ges trots att giltig försäkring finns. Ha alltid med ett kredit/bankkort som kan täcka nödvändig vård.
På grund av bristande vattenrening har det förekommit utbrott av kolera i flera provinser. Resenärer uppmanas att se över sitt vaccinationsskydd innan avresa, vara noga med handhygien samt undvika att dricka kranvatten.
Tidvis förekommer också utbrott av kolera i de fattigare delarna av landsbygden, främst vid kraftiga regn och framför allt i norra Kwa-Zulu Natal, Mpumalanga och Limpopo.
Information från den sydafrikanska regeringen
Folkhälsomyndighetens information om kolera
Den 14 augusti utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox.
Sydafrika har inrapporterat ett fåtal fall av mpox.
Ambassaden följer utvecklingen noga.
WHO - Questions and answers concerning Mpox
Information från den sydafrikanska regeringen
Folkhälsomyndighetens information om mpox
De flesta delarna av landet är fria från malaria. Malaria kan förekomma bl.a. i Kruger-parken och andra delar av provinserna Mpumalanga, Limpopo och KwaZulu-Natal; särskilt under regnperioden (oktober-april).
Stäm alltid av med din vaccinationscentral innan avresa vad som gäller just nu för de områden du ska vistas i.
Sedan den 22 juni 2022 är det inget masktvång på offentliga platser och det krävs ej vaccinationsbevis eller PCR-test för Covid-19 vid inresa.
Fortsatt gäller, var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar, covid-19 finns kvar så för att minimera smittspridning:
· Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
· Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
· Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
· Undvik att delta i större sociala sammanhang.
Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.