Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Sverige har inte en ambassad i Sri Lanka. Sveriges ambassad i New Delhi har huvudansvar för Sri Lanka: Sveriges ambassad i New Delhi.
Vid en nödsituation kan svenska resenärer eller boende i Sverige ringa ambassaden i New Delhi på +91 11 4419 7100. Efter kontorstid kopplas samtalet till UD:s konsulära jour i Stockholm. Direktnummer till jouren är +46-8-4055005.
Resenärer rekommenderas att registrera sig på svensklistan innan avresa och att ladda ner appen UD Resklar.
För svar på konsulära frågor kontaktas svenska honorärkonsulatet i Colombo.
Tel: +94 112307768
E-post: colombo@consulateofsweden.in
UD och ambassaderna har ett uppdrag att ge konsulär service, det vill säga råd och stöd, till svenskar utomlands i olika nödsituationer. Vår konsulära service utgår från det svenska konsulära regelverket och ges på ett likvärdigt och rättssäkert sätt oavsett var i världen du befinner dig. Förhållanden och regelverk i olika länder skiljer sig åt och kan ibland påverka förutsättningar för det konsulära uppdraget.
Tänk på att det enskilda ansvaret är stort när du reser utomlands. Du är alltid själv ansvarig för ditt beslut om vart du reser och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ mediernas nyhetsrapportering och informationen på ambassadens webbplats och i sociala medier.
UDs reseinformation är rekommendationer.
Ambassaden uppmanar resenärer att undvika demonstrationer och stora folksamlingar samt inte uppehålla sig i närheten av militära anläggningar och posteringar. Resenärer bör vara beredd på att lokala restriktioner kan förekomma eller implementeras med kort varsel. Ge dig själv extra tid för säkerhetskontrollen på flygplatsen. Var på din vakt när du använder kollektivtrafik och besöker religiösa platser.
Följ lokala varningar och uppmaningar att hålla dig borta från havet vid höga vågor och kraftiga havsströmmar.
Ha alltid med dig ett giltigt resedokument med fotografi, så som pass eller ID-kort, så att du kan legitimera dig vid behov.
Kontaktuppgifterna till Sri Lankas regionala turistpolis hittar du på Sri Lanka Polices webbplats.
Det är föreligger en risk för terrortattacker på Sri Lanka. Följ noggrant de lokala myndigheternas säkerhetsanvisningar och var uppmärksam på din omgivning.
Med tanke på terrorattackerna 2019 har säkerhetsåtgärder skärpts på hotell och vid vissa religiösa platser. Resenärer uppmanas att vara försiktiga, särskilt på offentliga platser, när de använder kollektivtrafik och vid besök på religiösa platser.
Det finns två monsunsäsonger om året en från maj till juli och en från december till januari. Sri Lanka hör genom sitt geografiska läge till de områden som är utsatta för orkaner. Regn och stormar kan vara kraftiga och farliga och i samband med dem kan det förekomma plötsliga översvämningar och jordskred.
Aktuell information gällande naturkatastrofer finns på webbplatsen för Disaster Management Center.
Tidvis kan strömmarna i havet vara farligt starka och vågorna mycket höga.
Ambassaden ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos landets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.
Läs de lokala myndigheternas information på följande webbplatser:
Sri Lankas ambassad i Stockholm.
Det finns strikta regler för vilka varor du får ta in eller ut ur Sri Lanka. Du måste deklarera allt som kan vara förbjudet eller belagt med skatt eller tull. Läs mer på Sri Lanka Customs webbplats.
Hälsoläget i landet är generellt bra. Denguefeber och andra sjukdomar som sprids av myggor förekommer särskilt under monsunperioden. Herrelösa hundar och apor kan bära rabies.
Personer som behöver sjukhusvård transporteras ofta till huvudstaden Colombo. Privata sjukhus håller hög standard men är dyra, så vi rekommenderar starkt en heltäckande reseförsäkring. Internationella hotell i Colombo har ofta en jourhavande läkare. Allmänna sjukhus kan vara överbelastade och ha låg hygiennivå.
Vid akut behov av hälsohjälp under resan, ring ambulans på 1990.
Största sjukhuset i Colombo: National Hospital E W Perera Mawatha, Colombo Tel: +94 11 269 1111
Största sjukhuset i Kotte: Sri Jayewardenepura General Hospital New Hospital Road, Sri Jayawardenepura Kotte Tel: +94 11 2778 8610
Om du har en sjukdom, är gravid, reser till ett farligt område eller planerar att ägna dig åt riskfyllda aktiviteter, kontrollera med ditt försäkringsbolag vad din reseförsäkring täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller avliden person utan en heltäckande försäkring. Vård utomlands kräver ofta betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.
Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Se gärna 1177 Vårdguidens infromation kring reseråd och vaccinationer: Reseråd och vaccinationer - 1177
Visa respekt och hänsyn till religiösa angelägenheter. Följ seder och bruk inom landets religioner som buddhism, hinduism och kristendom när du besöker heliga platser. Till exempel kan en bild av Buddha på en t-shirt eller som en synlig tatuering anses vara kränkande av lokala myndigheter. Gränsmyndigheterna kan exempelvis neka din inresa. Likaså finns det uppgifter om att utländska medborgare arresterats.
Det är inte accepterat att posera framför en Buddhastaty med ryggen mot Buddha för ett fotografi.
Undvik att fotografera statliga byggnader, militära objekt eller VIP-fordon. Klä dig inte avslöjande i tempel och på heliga platser.
Konservativ klädsel rekommenderas i Sri Lanka. På stränderna är det vanligtvis inte tillåtet att vara naken upptill eller topless.
Det är stränga straff för narkotikabrott, terrorism och andra allvarliga brott. Myndigheterna kan hålla dig frihetsberövad utan åtal på obestämd tid. Om du döms kan du få ett långt fängelsestraff.
Samkönade relationer är inte lagligt på Sri Lanka.
Du måste alltid ha med dig ditt pass som en officiell ID-handling. En kopia är oftast godtagbar, men ibland kan du behöva visa upp originalet på en polisstation inom en viss tidsgräns.
Våldsbrott mot utlänningar är sällsynta. Det har dock skett en ökning av småstölder. Förvara dina tillhörigheter så säkert som möjligt för att undvika stölder från hotell och gästhus. Minimera antalet personliga saker du bär med dig.
På gatan kan brottslingar köra förbi på mopeder eller motorcyklar och försöka rycka din väska. Bär därför väskor på den sida som är längst bort från vägen.
Drunkningsolyckor är vanliga på Sri Lanka och tillsammans med trafikolyckor är de den vanligaste döds- och olycksorsaken bland utlänningar. Det finns starka underströmmar och oroligt hav på många platser.
Sexuella trakasserier av kvinnor är vanliga på Sri Lanka. Kvinnor som reser ensamma kan vara utsatta och bör vara försiktiga på kvällstid eller i områden med stora folksamlingar.
Sri Lanka har vänstertrafik. Vägnätet har förbättrats mycket på senare år och vissa av huvudvägarna är i fint skick. Vägarna inne i landet är fortsättningvis av sämre kvalitet. På körbanan rör sig också cyklister, fotgängare och djur. Var beredd på trafikstockningar.
Den lokala körstilen skiljer sig märkbart från den svenska och trafiken är stundvis farlig. Dödligheten i trafiken är hög.
Många resenärer förlitar sig på att hyra en lokal bil med chaufför. Om du själv har för avsikt att hyra en bil ska du på förhand försäkra dig om att din försäkring gäller och se till att bilen är i kördugligt skick innan du påbörjar din resa.
Kollektivtrafiken fungerar relativt väl och är förmånlig att använda, men tågen och bussarna är ofta överfulla. Vissa av tågen har luftkonditionerade förstaklassvagnar där det är relativt bekvämt att åka. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi vanliga taxibilar hellre än motorcykelriksha (så kallade tuk-tuk) i stadstrafik.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands