Denna webbplats använder kakor (cookies). Du väljer själv vilka du tillåter. Här finns mer om kakor och vad de gör.
Acceptera alla Endast nödvändigaVarje år behöver du som bor i ett annat land och får pension från Sverige intyga att du lever för att fortsätta få pension. Det gäller om du har allmän pension eller efterlevandepension från Pensionsmyndigheten samt sjuk- eller aktivitetsersättning eller arbetsskadelivränta från Försäkringskassan.
Sverige har elektroniskt utbyte med flera av de länder där flest utlandspensionärer är bosatta. Det innebär att levnadsintyget normalt skickas automatiskt utan att du behöver göra något, däribland Spanien sedan 2019.
När du har fått ditt levnadsintyg kan du vända dig till en svensk ambassad eller svenskt konsulat för att få det vidimerat. Vissa spanska myndigheter kan också vidimera det, information om detta finns skrivet på själva levnadsintyget.
Du måste personligen inställa dig på myndigheten, ta med levnadsintyget och giltig fotolegitimation. Därefter ska du själv skicka levnadsintyget till den svenska myndighet som begärt det.
Även om du bor i ett land där Pensionsmyndigheten har ett elektroniskt utbyte kan du ändå få en begäran om levnadsintyg på papper. Detta beror på att en maskinell identifiering av personuppgifter inte kan göras i vissa fall. Om du får ett levnadsintyg på papper måste du fylla i det, få det stämplat och skicka in det till oss
Följande myndigheter kan signera och stämpla levnadsintyget:
OBS! Dessa stämplade levnadsintyg kan enbart skickas via e-legitimation eller via vanlig post. Ej mail.
Har du frågor angående din pension, levnadsintyg och utlandsrelaterade frågor kan du kontakta Pensionsmyndigheten:
- Telefon: +46 498-200 700
- E-post: international@pensionsmyndigheten.se
- Postadress: Pensionsmyndigheten, 839 77 Östersund, Suecia
- Web: www.pensionsmyndigheten.se
Se även artikel om Utlandspensionär i Spanien - Levnadsintyg
Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla stater i världen. I ungefär hälften av dessa stater har Sverige ambassader och konsulat. Sveriges utrikesrepresentation består av drygt 100 utlandsmyndigheter.
Få aktuell reseinformation direkt i fickan med appen UD Resklar. Läs mer på regeringen.se.
Lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.
På regeringen.se finns generell information som du har nytta av inför och under din utlandsresa.