Sierra Leone likt grannländerna Liberia och Gunea drabbades under 2014-2016 hårt av ett allvarligt Ebolautbrott. WHO förklarade Sierra Leone fritt från Ebola under 2016. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbsida
Under 2021 spreds oro för nya ebolafall i Västafrika att nya fall konstaterats i Guniea. Förebyggande vaccinering med det nyligen utvecklade vacinet påbörjades. Inga fall konsterades dock i Sierra Leone.
Rabies, lassafeber, olika vattenburna sjukdomar, malaria och andra tropiska sjukdomar är vanliga i Sierra Leone. Kolera förekommer i landet och under regntiden är det inte ovanligt med epidemier, särskilt i områden med dåliga sanitära anläggningar.
Resenärer uppmanas att bara dricka kokat vatten och undvik att ha isbitar i drycker. Vattenbrist förekommer i Freetown.
Sjukvården är mycket bristfällig. Var också beredd på att betala för all sjukvård i förskott. Vid allvarligare akuta sjukdomsfall blir evakuering med flyg nödvändig. Detta är mycket kostsamt.
Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan och har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Saknar du försäkringsskydd kan kostnaderna för sjukhusvistelse och eventuell evakuering bli mycket höga.
Någon motsvarighet till ”112” finns inte i Sierra Leone. Tillförlitlig ambulanstjänst finns inte. Kontakta snarast ditt försäkringsbolag om du tvingas söka sjukvård.
Resenärer till Sierra Leone måste kunna visa upp ett intyg (”Gult kort”) om att de är vaccinerade mot gula febern. Det är överhuvudtaget viktigt att i god tid se över sitt vaccinationsskydd inför en resa till landet.
Råd till svenska resenärer
Säkerställ att du har en fullgod försäkring innan du reser.
Ambassaden uppmanar svenskar som reser till Sierra Leone att ha mycket goda marginaler, både ekonomiska och tidsmässiga och kan inte räkna med ambassadens stöd i någon större utsträckning.
Svenskar i Sierra Leone uppmanas följa händelseutvecklingar genom lokal media, följa lokala myndigheters anvisnignar samt anmäla sig till Svensklistan. Ladda gärna ner appen UD Resklar.