Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Mpox
Den 14 augusti utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox.
Mer information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.
--------------------------------------------------------------------------------------
Efter ett oroligt och våldsamt valår, har situationen i landet stabiliserats. Bassirou Diomaye Faye svors in som Senegals nya president 2 april 2024.
Resenärer som vistas i Dakar eller andra större städer bör hålla sig informerade om dagsläget via medierna och undvika att vistas ute på gator och torg i det fall politiska rörelser arrangerar manifestationer. Vid tidigare protester har sammandrabbningar mellan demonstranter och polis orsakat flera dödsfall och många skadade. Västerländska företag, institutioner och symboler kan utgöra särskilda måltavlor.
Svenskar som befinner sig i oroliga områden uppmanas att hålla sig inomhus och noggrant följa händelseutvecklingen samt hålla kontakt med sina anhöriga och sitt försäkringsbolag.
Senegal är i allmänhet ett tryggt resmål, även om kriminaliteten är utbredd och ficktjuvar och väskryckare, inklusive grövre våldsbrott, förekommer. Besökare bör tänka på att fattigdomen är utbredd i landet. Senegal har haft demokratiska val och maktskiften sedan 2001. Oroligheter och protester förekommer ofta i anslutning till politiska val eller ekonomiska reformer. Även om Senegal är ett förhållandevis stabilt och demokratiskt land uppmanas svenska resenärer undvika större folksamlingar och demonstrationer samt följa lokala myndigheters råd och anvisningar.
Det finns en risk för terroristattentat i Senegal, se vidare under rubriken Terrorism.
I den sydliga provinsen Casamance, som huvudsakligen avskiljs från övriga Senegal av grannlandet Gambias territorium, har pågår en lågintensiv konflikt. Säkerhetsläget har förbättrats under senare år, men det finns fortfarande anledning att vara extra försiktig vid förflyttning i Casamance. Resor bör ske dagtid och helst i organiserad form. Man bör inte röra sig ute ensam eller under natten. I delar av Casamance förekommer det fortfarande landminor. Svenskar som befinner sig i området bör hålla sig informerade om händelseutvecklingen och iaktta vaksamhet.
Senegal har deltagit i den militära interventionen i Mali. Det finns därför risk för vedergällningsattacker mot mål i Senegal utförda av terroristgrupper.
Våldsbejakande extremister i Västafrika har genomfört flera terroristattentat i Elfenbenskusten, Burkina Faso och Mali mot platser där många västerlänningar vistas, såsom nationalparker, hotell, restauranger och turiststränder. Även Senegal kan komma att drabbas av liknande attentat. Kidnappningar har förekommit i Sahel-området. Det finns skäl att vara extra försiktig i avlägsna områden, i synnerhet nära gränsen till Mali och Mauretanien.
Svenska resenärer uppmanas att vara uppmärksamma på sin omgivning, hålla sig informerade om läget i landet samt noga följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor. Särskild försiktighet bör iakttas på platser där många turister och andra utlänningar samlas.
Läs om terrorism och hot utomlands ud.se
Anmäl gärna din utlandsvistelse så att UD/ambassaden kan kontakta dig i händelse av kris. Informationen används som en del av krishanteringen ifall en konsulär krissituation skulle inträffa i landet du befinner dig i. Anmälan är frivillig och fylls i elektroniskt på swedenabroad.
På senare år har brist på regn skapat allvarlig torka som bland annat bidragit till livsmedelsbrist i delar av landet. Däremot har Senegal varit förskonat från allvarligare naturkatastrofer med dramatiskt förlopp.
Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.
Visum för svenska medborgare krävs inte för inresa i Senegal. Du bör emellertid kontakta Senegals ambassad i Haag, då förändringar kan ske utan att ambassaden blir notifierad.
Kontaktuppgifter till Senegals ambassad i Haag:
Embassy of Senegal in The Hague Laan Van Meerdervoort 22 2517 AK'S-Gravenhage Netherlands Telefon: +31 70 216 28 08 Fax: +31 70 216 22 86 E-mail: ambassadesenegal@ziggo.nl
Lägesuppdatering covid-19
De senegalesiska myndigheterna beslutar om in- och utreseregler till Senegal samt hantering av personer som testats positivt för Covid-19. Resenärer anmodas följa de lokala restriktionerna. Dessa kan ändras snabbt och utan förvarning. Det är resenärens ansvar att kontrollera vilka restriktioner som gäller och säkerställa att man uppfyller kraven för in- och utresa ur landet, till exempel innehav av vaccinpass och/eller giltigt PCR-test. Kontrollera alltid senast gällande krav med flygbolag, resebyrå och på senegalesiska myndigheters hemsidor.
Särskilda inresebestämmelser
Bestämmelserna kan komma att ändras med kort varsel beroende på hälsosituationen i landet. Det rekommenderas därför att kontrollera vilka bestämmelser som gäller med flygbolaget innan avresa.
För övrig information, kontakta Senegals honorärkonsul i Sverige Willy Hsieh, senegal.consulate@wilkris.se.
Senegal är ett övervägande muslimskt land, och det är viktigt att ha respekt för religion, lokala traditioner, sedvänjor och lagar.
Det är förbjudet att fotografera platser som kan anses vara säkerhetsmässigt känsliga, till exempel militäranläggningar, ambassader och polisstationer.
Det förekommer kriminalitet mot turister och du bör särskilt se upp för ficktjuvar och väskryckare. På senare tid har även väpnade rån riktade mot turister förekommit. Undvik att promenera utomhus nattetid eller att ute i landet färdas med bil efter mörkrets inbrott. Undvik större folksamlingar och demonstrationer. Inbrott i bostadshus förekommer. Det finns också rapporter om vägpirater.
Polisen kan genomföra ID-kontroller på gatan och man måste enligt lag kunna legitimera sig. Bär därför gärna en kopia av ditt pass. Tänk på att ditt pass är ett värdefullt dokument. Förvara det på ett säkert sätt.
Internetbrottslighet riktad bland annat mot svenska medborgare genom bedrägerier eller så kallade scams, olika sätt att försöka lura personer på pengar, är vanligt förekommande i Västafrika. De som drabbas riskerar stora ekonomiska förluster. Besökare uppmanas att inte låna ut eller på annat sätt överföra pengar till personer utan noggrann kontroll.
Olika sociala forum på Internet frekventeras av bedragare från regionen och uppgifter förekommer regelbundet om personer som drabbats och ibland lurats på stora summor pengar. Det kan också noteras att internetadresser snarlika dem som tillhör svenska myndigheter använts i bedrägligt syfte.
Kontakt etableras på Internet och personen begär efter en kortare eller längre tids bekantskap att få pengar för sjukvård, skolgång, resekostnader och visum. Det händer också att män som reser ner för att möta en kvinna de träffat via Internet vid ankomsten blir kidnappade och avkrävda pengar för att få tillbaka sina pass och kunna återvända till hemlandet. Även Nigeriabrev, inte bara från Nigeria, förekommer. Normalt är bedragarna som agerar på Internet mycket drivna och förslagna.
Man bör ha i åtanke att Internet är helt anonymt och det går därför inte att säkerställa personens identitet, civilstånd, ålder eller kön. Om pengar skickas till personen så är möjligheterna att i efterhand få tillbaka pengarna helt obefintliga.
Det är att rekommendera att ha säker transport till hotell ordnad redan före ankomsten till flygplatsen i Dakar. Brott som riktar sig mot nyanlända vid flygplatsen är inte ovanliga. Korruption är ett problem i Senegal. Om någon begär att du ska betala mutor, avböj vänligt men bestämt.
Sexuella relationer mellan personer av samma kön är olagliga i Senegal. Straffet är upp till fem års fängelse och böter på 100 000 CFA-franc (ca 1 400 kronor). HBTQ-personer utsätts regelbundet för diskriminering.
Nödnummer till polisen är 800-00-20-20 eller 800-00-17-00 eller 33-821-2431. Turistpolisen kan nås på +221 33 860 3810.
Allvarliga trafikolyckor förekommer i betydande omfattning liksom attacker av "vägpirater", främst vid större trafikleder ute på landsbygden. Dessutom finns vägspärrar på olika håll i landet.
Huvudvägarna i Senegal är oftast av för afrikanska förhållanden god standard. Mindre vägar kan dock särskilt under regnperioden vara mycket svårframkomliga och kräva att ditt fordon är fyrhjulsdrivet.
Undvik att färdas i mörker. Sannolikheten för olyckor ökar då liksom risken att råka ut för överfall vid vägen.
Taxibilar med taxameter i Dakar är orange/gula.
Bland hälsorisker bör särskilt nämnas förekomsten av malaria. Det förekommer denguefeber, andra tropiska sjukdomar och utbrott av kolera. Kontakta en vaccinationscentral i god tid innan avresa till Senegal. Malariaprofylax rekommenderas. Relevanta mediciner bör medtas från Sverige då det råder brist på många av dessa.
Det finns sjukvård av acceptabel standard att tillgå i Dakar. På landsbygden och i mindre städer är sjukvården vanligtvis betydligt sämre. Vid allvarliga fall blir evakuering till Europa nödvändig. En sådan är mycket kostsam. Det är viktigt att se över sitt försäkringsskydd inför en resa till Senegal.
Om du reser in i Senegal från ett land där gula febern förekommer måste du kunna visa upp ett intyg (”Gult kort”) om att du är vaccinerad mot sjukdomen. Det är överhuvudtaget viktigt att i god tid se över sitt vaccinationsskydd inför en resa till landet.
Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan och har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Saknar du försäkringsskydd kan kostnaderna för sjukhusvistelse och eventuell evakuering bli mycket höga.
Någon motsvarighet till ”112” finns inte i Senegal. Kontakta snarast ditt försäkringsbolag om du tvingas söka sjukvård.
Vid covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
Var alltid försäkrad, res med marginaler och var beredd på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna på svensklistan.
Resenärer med funktionsnedsättning bör vara medvetna om att tillgängligheten generellt är begränsad i landet.
Kreditkort tas emot vid större inrättningar som vänder sig till turister men en avgift kan tas ut när du använder kortet. Bankomater finns i Dakar men i resten av landet är de inte vanliga. Det kan vara svårt att växla svenska kronor i Senegal och det kan vara svårt att få tag i CFA-franc i Sverige. Om du tar med dig kontanter till Senegal är euro att föredra eftersom CFA-francen är kopplad i en fast växlingskurs till euron.
Franska är officiellt språk i Senegal och kunskaperna i engelska är begränsade. På landsbygden är det inte säkert att du kan göra dig förstådd på franska.
Då Sverige inte har någon ambassad i Senegal är möjligheterna till konsulär hjälp begränsade. Svenskar i landet uppmanas dock att kontakta det svenska honorärkonsulatet i Dakar för att informera konsuln om kontaktuppgifter och resplaner.
Frånvaron av utsänd svensk diplomatisk närvaro i landet innebär begränsade möjligheter att bistå svenskar vid en större krissituation.
Sveriges ambassad Senegal, Stockholmsbaserad
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands