• Svenska

Om utlandet Polen

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 13 dec 2024, 12.38

Aktuella händelser

Den ryska aggressionen mot Ukraina fortsätter. Säkerhetsläget är mycket allvarligt. Situationen påverkar möjligheten att resa från Ukraina till angränsande länder. Läs mer på ambassaden i Ukrainas webbsida
Mer information
------------------------------------
Vistelseförbud längs med den polska gränsen mot Belarus

Från och med den 13 juni 2024 gäller vistelseförbud inom 200 meter från gränsen mot Belarus som också utgör EU:s yttre gräns. I vissa områden (naturreservat) gäller vistelseförbud inom 2 kilometer från gränsen. Från förbudet undantas personer som äger mark i området och de som behöver ta hand om sina nära anhöriga bosatta i området. Vistelseförbudet gäller i princip inte i populära turistorter och på vandringsleder.

Allmänna säkerhetsläget

Den ryska aggressionen mot Ukraina fortsätter. Säkerhetsläget är mycket allvarligt. Situationen påverkar möjligheten att resa från Ukraina till angränsande länder. Läs mer på ambassaden i Ukrainas webbsida

Polska myndigheter informerar att det kan förekomma köer/väntetider vid samtliga gränsövergångarna mellan Ukraina och Polen men situationen på gränsen har normaliserats.

För mer information besök även de polska myndigheternas hemsida: Office for Foreigners - Office for Foreigners - Gov.pl website (www.gov.pl)

För mer information om inresa till Sverige från Ukraina, se Gränspolisens hemsida

För information om möjligheten att söka asyl och uppehållstillstånd i Sverige, läs på Migrationsverkets webbsida

Sällskapsdjur från Ukraina

Det finns regler för att ta in djur till Sverige, bland annat för att förhindra att vi får in rabies. Just nu råder undantags­regler för hundar och katter som kommer med sina ägare som flytt från Ukraina. För mer information (även på ukrainska och engelska) besök Jordbruksverkets hemsida.

Hjälp till Ukraina

Hjälp kan lämnas på olika sätt. Polska myndigheter och organisationer uppmuntrar till att bidra med pengar, som är lättare att hantera för hjälporganisationerna än bidrag i form av varor och andra saker.

Många organisationer från Sverige, Polen och andra länder är verksamma i hjälparbetet. Ambassaden har kontakt med bl.a. dessa polska frivilligorganisationer (mer information om verksamheten finns på deras hemsidor) som man kan stödja även genom ekonomiska bidrag:

PAH

Fundacja Ocalenie

Polska Röda korset

Polens regering har inrättat en särskild hemsida, där man som privatperson, företag eller organisation kan anmäla sitt intresse att bidra till hjälparbetet. Genom hemsidan kan man också komma i kontakt med polska organisationer som arbetar med hjälpinsatser: https://pomagamukrainie.gov.pl/

Riskerna för människohandel

Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram information om riskerna för människohandel för de som flyr Ukraina. Mer information (på engelska och ukrainska) finns tillgänglig på myndighetens hemsida. Vid misstanke om människohandel i Polen, kontakta gärna UNHCR via +48 226 280 120.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Polen är ett säkert resmål. Turister bör dock vara uppmärksamma på ficktjuvar i stora folksamlingar, på tåg och kommunala transportmedel, särskilt vid på- och avstigning.

Från flygplatsen i Warszawa är det säkrast att åka taxi in till staden. Undvik svarttaxichaufförerna i flygplatsens ankomsthall. Ta i stället en taxi i taxikön. Fickstölder har skett på busslinjen som går mellan flygplatsen och stadens centrum. Pass, pengar och andra viktiga ägodelar bör förvaras på ett säkert ställe.

Ambassaden vill uppmärksamma besökare i Warszawa på att det skett överfall mot kvinnor som rest ensamma i taxibilar från s.k. plattformsföretag, ex. Bolt och Uber.

Bankkortsbedrägerier i Polen
Ambassaden i Warszawa vill göra besökare i Polen uppmärksamma på att bankkortsbedrägerier förekommer på barer och nattklubbar i större städer i Polen, bl.a. i Warszawa, Krakow och Gdansk-området. 

Tillvägagångssättet vid dessa s.k. gogoklubbs-bedrägerier är likartade – utländska besökare lockas in till barer och nattklubbar där de blir bjudna på drinkar och öl som verkar innehålla någon sorts drog, personer har berättat att de efter att ha druckit dessa inte minns vad som skett under större delen av kvällen. Under perioden av ”blackout” utnyttjar barens personal den drogpåverkade besökaren att godkänna utbetalningar från sina bankkonton på flera tiotusentals kronor. Ett av tricken är att få besökaren att tro att deras betalningar inte validerats och att de därför behöver knappa in sin pinkod på bankkortsterminalen, om och om igen.

Ambassaden har fått information om att gäster blivit lurade på följande klubbar – Club Foksal, Warszawa, Obsession Club, Gdansk samt Underground Club i Sopot. 

Ambassaden uppmanar besökare som råkat ut för dessa kriminella aktiviteter att göra en polisanmälan till de polska polismyndigheterna. En polisanmälan gjord i Sverige blir i de flesta fall inte accepterad av polska myndigheter.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT har antalet terrorattentat i västvärlden ökat efter att ISILi september 2014 uppmanande sina sympatisörer att agera mot länder utanför konflikten i Syrien och Irak. Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november på en ökad förmåga från ISIL att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa. http://www.sakerhetspolisen.se/

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Aktuellt hotläge Polen. Läs mer om terrorism och hot utomlands på regeringens hemsida.

Naturförhållanden och katastrofer

Översvämningar förekommer relativt ofta i Polen och kan orsaka störningar i landsvägstrafiken, särskilt på våren.

In- och utresebestämmelser

Polen är medlem av EU och är sedan den 21 december 2007 med i Schengensamarbetet. Då flygbolagen måste veta att samma personer flyger ut ur landet som har checkat in bagage, måste du kunna legitimera dig vid utresan med pass eller nationellt ID-kort. Även under vistelsen i Polen måste du kunna legitimera dig, t.ex. vid incheckning på hotell och vid utresan. I Polen gäller inte ett svenskt körkort som legitimation, eftersom det inte visar vilket medborgarskap du har. Vid frågor om in- och utresebestämmelser i Polen hänvisas till Polska ambassaden i Stockholm.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvården får generellt betraktas som god, även om standarden på de allmänna sjukhusen kan skilja sig från den i Sverige.

Coronapandemin

För närvarande finns inget krav på negativt covid-19-test vid inresa till Polen. Inget krav på karantän finns heller. Ansiktsskydd är obligatoriskt endast under läkarbesök, på vårdcentraler och sjukhus. Det rekommenderas dock i stora folksamlingar. 

En förteckning över alla restriktioner som gäller i Polen hittas även på polska regeringens webbplats.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är som alltid av stor vikt, att respektera landets lokala lagar och sedvänjor. I Polen är det strängt förbjudet att hantera droger i någon form samt att köra bil under påverkan av alkohol eller annat rusningsmedel. Trafikkontroller sker frekvent och ertappas en förare med högre alkoholnivå i kroppen än 0,2 promille, kan detta leda till dryga böter och att körkortet omhändertas på plats. Kontroller sker regelbundet vid alla polska färjeterminaler med trafik till och från Sverige.

Trafiksäkerhet

Försiktighet och uppmärksamhet i trafiken uppmanas vid resa i Polen. Vägnätet är under utbyggnad, men fortfarande är landet täckt med små smala vägar och över lag illa underhållna vägbanor. I större städer, såsom i Warszawa, är trafikintensiteten tät och risken för trafikolyckor bedöms som hög. Det är inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck i Polen. Vid frågor om trafikregler m.m. hänvisas till Polska ambassaden samt till Motormännens riksförbund. Vissa vägsträckor är avgiftsbelagda, läs mer om e-toll-systemet här.

Övrig information

En väl täckande rese- eller hemförsäkring med reseskydd rekommenderas. Särskilt sjukdomar som kräver specialtransport till Sverige är kostsamma och svåra att arrangera utan giltig försäkring. Tänk på att reseskyddet i hemförsäkringar normalt gäller endast 45 dagar.
Med det europeiska sjukförsäkringskortet, som visar att du är försäkrad i Sverige, får du lättare nödvändig vård i ett annat EU/EES-land. Kostnader för sjuktransport täcks dock inte av kortet men kan täckas av din hemförsäkring. Beställ kortet gratis av Försäkringskassan .

Valuta 1 zloty (PLN) = 100 grosz Dagens växelkurs > Forex (välj "Polen, PLN")

Det kan vara både dyrt och omständligt att lösa in resecheckar. Växla gärna till dig sedlar av mindre valörer.

Betal- och kreditkort Det går bra att betala med kort vid nästan alla tillfällen, även för taxiresor. I Polen måste man alltid ha en kod till kortet för att kunna betala och för att köpstället ska kunna kontakta banken. Ett stort antal bankomater finns.

Övriga upplysningar

Allmänt nödnummer 112.

Tourist Emergency Helpline + 48 22 278 77 77 eller +48 608 599 999 (mellan kl. 8.00-18.00 f.o.m. 1. oktober t.o.m  31 maj; kl. 8.00-22.00 f.o.m. 1 juni t.o.m. 30 september)
Information om turistlandet Polen kan hämtas från Polska statens turistbyrå. För polska nyheter på engelska, hänvisas till The News

Sjukvård för svenskar i Polen

Information om samordning av de sociala trygghetssystemen i EU och andra socialförsäkringsfrågor handläggs av Försäkringskassan i Sverige.

Se till att ställa dina frågor till Försäkringskassan om vilken rätt du har till sjukvård i Polen, i god tid.

Information om sjukvård och blanketter för vård i Europa finns också på Europeiska kommissionens hemsida.

Generellt gäller att det europeiska sjukförsäkringskortet räcker för den tid du vistas tillfälligt i Polen och täcker kostnader för akut sjukvård. Är du dock inte längre socialförsäkrad i Sverige måste du själv kontakta socialförsäkringsinstitutionen i Polen för en bedömning av din situation. Om du uppfyller villkoren för bosättning, kan du bli försäkrad i Polen istället för i Sverige.

Mer information om sjukvård i Polen hittar du här.

Biltrafik

Tempot på de polska vägarna är ofta uppskruvat med höga farter och överraskande omkörningar. Det finns gott om bensinstationer, även längs mindre vägar, och alla säljer blyfri bensin.

Registreringsbevis Du måste ha med dig registreringsbeviset i original. Kopior godkänns inte. Det gröna kortet behövs däremot inte längre i Polen. Om du kör en lånad bil, måste du ha med dig en fullmakt från ägaren som berättigar dig att köra fordonet.
Högsta tillåtna hastighet Tätort anges med en vit ortsnamnsskylt eller en vit skylt med en stadssilhuett på. Gröna ortsnamnsskyltar anger att orten inte är en tätort. Polis- och radarkontroller är vanliga. Läs mer här om regler för hastighetsbegränsningar i Polen.
Bilbälte/barnstol Det är lag på att använda bilbälte, även i baksätet. Barnen ska sitta i barnstol med säkerhetsbältet förspänt.
Obligatorisk utrustning Enligt lag måste varningstriangel och brandsläckare finnas i bilen. En liten bilbrandsläckare (gaśnica) kan du köpa på närmaste bensinstation.
Alkohol Högsta tillåtna alkoholhalt i blodet vid bilkörning är 0,2 promille.
Vinterdäck Det är inte obligatoriskt att använda vinterdäck i Polen. Användning av dubbade vinterdäck är förbjudet.
Spårvagnar Det är förbjudet (och livsfarligt) att köra om en spårvagn som har stannat vid en sådan hållplats! Passagerarna som ska kliva på spårvagnen väntar på trottoaren och går ut i gatan när spårvagnen och bilisterna saktar in för att stanna.
Väg- och gatukorsningar Bilister från Sverige kan lätt bli villrådiga i polska väg- och gatukorsningar. En grön pil åt höger betyder inte att du har förkörsrätt. Den betyder att du får svänga till höger om inga fordon kommer från vänster och inga fotgängare befinner sig på övergångsstället framför dig! Fordonen från vänster och fotgängarna som går mot grönt har alltså företräde, trots att du har grön pil åt höger.
Vägavgifter i Polen Vägavgiften betalas med hjälp av ett elektroniskt system och därför måste varje avgiftspliktigt fordon registreras och utrustas med en elektronisk box "e-TOLL". Mer information om avgifterna, registreringen samt en karta över avgiftsbelagda vägar finner du här Trafikmärken Följande ord och uttryck förekommer ofta på skyltar:

Droga wewnętrzna Intern väg
Dzieci Barn
Koleiny Hjulspår
Koniec Slut (markerar att förbud, varning eller påbud upphör)
Kontrola prędkości Hastighetskontroll
Kontrola radarowa Radarkontroll
Objazd Trafikomläggning (anvisad väg vid vägarbeten)
Piesi Fotgängare
Płatna Avgiftsbelagd väg
Pokoje gościnne Gästrum
Parking (Postój) płatny Avgiftsbelagd parkering
Prace drogowe Vägarbeten
Przejście dla pieszych Övergångsställe
Stacja paliw Bensinstation
Szkoła Skola (står ofta skrivet i vägbanan)
Uwaga! Se upp!
w godz. 7-18 kl. 07-18
Wjazd/Wyjazd Infart/Utfart
Wolne pokoje Lediga rum
Wypadki Olyckor (olycksdrabbad vägsträcka)
Zajazd Värdshus
Zakaz parkowania     (Nie parkować) Parkering förbjuden
Zmiana organizacji ruchu Ändring av körfilernas riktning
Zmiana pierwszeństwa Ändrad förkörsrätt
Zwolnij! Sänk farten!

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer