I delar av Jerusalem, Ramallah och övriga delar av Västbanken kan demonstrationer och sammanstötningar med israeliska säkerhetsstyrkor förekomna. Området präglas generellt av en hög spänningsnivå. Svenskar i området uppmanas därför att:
Generalkonsulatet och Utrikesdepartementet följer noga utvecklingen i regionen och uppdaterar denna hemsida vid behov. Svenskar i området rekommenderas att följa nyhetsrapporteringar och lokala myndigheters säkerhetsanvisningar, eftersom säkerhetssituationen snabbt kan förändras.
Verksamhetsområdet för Sveriges generalkonsulat i Jerusalem är staden Jerusalem, Västbanken och Gaza. Generalkonsulatet följer händelseutvecklingen och uppdaterar informationen vid behov.
För information om resor till Israel hänvisas till ambassaden i Tel Aviv.
Situationen i Jerusalem och på Västbanken
Oroligheter och våldsamheter har förekommit och förekommer fortsatt i hela staden Jerusalem med anledning av den rådande situationen.
Säkerhetsläget varierar i hög grad med den politiska utvecklingen och den specifika platsen. Våldsamheter och oroligheter är ofta lokala, och inte sällan koncentrerade till platser med kända spänningar. Spänningarna kan vara särskilt påtagliga vid folksamlingar, offentliga byggnader och heliga platser.
I östra Jerusalem och på övriga Västbanken förekommer regelbundet - och ofta – våldsamheter och konfrontationer mellan framför allt palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. Dessa kan drabba även andra, såsom förbipasserande. Stenkastning förekommer. Bosättarvåldet ökar på olika delar av Västbanken.
Protestaktioner och andra oroligheter kan uppstå mycket snabbt. Terroristattacker kan inte uteslutas. Efter fredagsbönen och i samband med olika religioners helgdagar är situationen i och omkring Gamla stan i Jerusalem ofta mycket spänd, framför allt kring Damaskusporten och i omedelbar anslutning till de heliga platserna.
Hot- och våldsnivån kan snabbt och relativt oförutsägbart trappas upp, utlöst av en enskild attack eller operation. Detta gäller också Västbanken och Jerusalem, framför allt östra delen.
Vägavspärrningar är relativt vanligt förekommande i Jerusalem, framför allt vid religiösa helgdagar och liknande. Vid resor på Västbanken bör resenärer vara extra vaksamma i områden nära flyktingläger, israeliska bosättningar, vägspärrar (check points) samt i städerna Jenin, Nablus och Hebron. Vägar kan stängas med mycket kort varsel.
Resor bör planeras noggrant och resenärer ha i åtanke att GPS-funktioner och telefoner anslutna till israeliska nätverk inte alltid fungerar på Västbanken. Vid resor till Västbanken ska man ha med sitt pass, då detta kan efterfrågas i vägspärrar.
Generalkonsulatet uppmanar boende och besökare i Jerusalem och på Västbanken till försiktighet och rekommenderar att lokal medierapportering följs kontinuerligt.
Generalkonsulatet vill påminna om möjligheten för svenska resenärer som befinner sig i utlandet att själva lämna uppgifter om var man befinner dig och hur man kan kontaktas av UD eller den aktuella utlandsmyndigheten om det blir nödvändigt i en konsulär krissituation. Du anmäler dig via Sweden Abroad. Planerar du en längre vistelse än ett år, krävs en årlig förnyelse.
Gaza
Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan lång tid och tills vidare från alla resor till Gaza. De svenska medborgare som trots detta väljer att resa till eller vistas i Gaza måste vara medvetna om att detta innebär att svenska myndigheter har mycket begränsade möjligheter att bistå dem i de fall problem uppstår under deras vistelse där. Avrådan gäller även för alla resor över havet till Gaza. Se också avrådan för Gaza ovan.
För information om situationen på Sinaihalvön hänvisas till ambassaden i Kairo.