Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 2 augusti 2023 beslutat att skärpa avrådan för Niger. Följande avrådan gäller:
Med anledning av det försämrade säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Niger.
Avrådan gäller tills vidare.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlandsDen 30 september är sista dagen som ambassadkansliet i Bamako är öppet för besökare (ansvarar för Niger). Det innebär förändringar i bland annat hanteringen av pass och konsulära ärenden.
Mer information finns på ambassaden Bamakos webbsida:
Sveriges ambassad Bamako, Mali
---
Den 26 juli 2023 genomfördes en statskupp mot den folkvalde presidenten Mohamed Bazoum. Den avsatte presidenten hålls fortsatt alltjämt i husarrest. General Abdourahamare Tchiani leder den styrande militärregimen.
Den 6 juli 2024, signerade i Niamey de tre militärledarna för Niger, Burkina Faso och Mali ett beslut om ett fördjupat samarbete inom AES ”Allians of Sahel States”. Ett i grunden försvarssamarbete som ursprungligen beslutades den 16 september 2023. AES skall nu utöver försvarssamarbete också fokusera på frågor rörande ekonomi-, social- och infrastrukturell utveckling.
I slutet av januari 2024 beslutade Mali, Niger och Burkina Faso att lämna den ekonomiska samarbetsorganisationen ECOWAS ”med omedelbar verkan”. De tre länderna ingår dock alltjämt fortfarande i den västafrikanska monetära unionen (WAEMU) där den gemensamma valutan CFA används.
Svenska medborgare i landet rekommenderas att iaktta största vaksamhet och följa utvecklingen noggrant via media samt följa lokala myndigheters uppmaningar och rekommendationer.
För dig som befinner dig i Niger finns möjligheten att anmäla dig till svensklistan. Uppgifterna kan även vid behov användas av UD eller ambassaden för att kontakta dig om en konsulär krissituation skulle inträffa. Anmälan kan göras på hemsidan: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/ eller genom applikationen UD resklar genom att ladda ned den via google play eller iTunes
Ambassadens reseinformationBeställning av samordningsnummer i Mali
Barn födda i Mali, vars föräldrar eller vars ena förälder är svensk(a) medborgare, kan ansöka om svenskt samordningsnummer på den svenska ambassaden i Bamako. Ansökan om samordningsnummer (motsvarigheten till personnummer för barn födda utomlands) ska dock endast göras om man avser att ansöka om svenskt pass till barnet.
Följande gäller vid beställning (rekvisition) av samordningsnummer:
• Vid rekvisition av samordningsnummer krävs personligt besök på ambassaden i Bamako (barn samt båda vårdnadshavare). Enligt överenskommelse på adressen ambassaden.bamako@gov.se
o Vårdnadshavarna ska styrka sin identitet med pass eller giltig fotolegitimation. Om endast den ena vårdnadshavaren åtföljer barnet måste han/hon kunna visa upp den andre vårdnadshavarens ID-handlingar (original eller verifierad kopia).
o Födelsebevis (originalspråk och om relevant översatt till franska eller engelska samt legaliserat (apostille)).
o Är föräldrarna gifta medtas vigselbeviset i original (originalspråk och om relevant översatt till franska eller översatt till engelska samt legaliserat (apostille)).
o Intyg från förlossningsläkaren i Mali (originalspråk och om relevant översatt till franska eller översatt till engelska samt legaliserat (apostille)).
o Om endast fadern är svensk medborgare och inte gift med barnets mor: Faderskapsbevis utfärdat av malisk domstol.
o Beställningen/rekvisitionen är avgiftsfri.
OBS! Säkerställ att ni har samtliga handlingar i original och i förekommande fall översatta till engelska eller franska och legaliserade (apostille).
Skatteverket fattar beslut i ärendet. Handläggningstiden varierar mellan 4-8 veckor. När Skatteverket tilldelat samordningsnummer skickas beslut i original till föräldrarna. En kopia på beslutet skickas till ambassaden. När samordningsnummer erhållits kan ansökan om pass göras.
Samtliga dokument för att ansöka om samordningsnummer skall återigen tas med i original om ansökan om samordningsnummer inte gjorts på ambassaden i Bamako.
Även vid passansökan måste barnet samt minst en av föräldrarna infinna sig på ambassaden. Den vårdnadshavare som inte kommer till ambassaden måste fylla i ett medgivande om pass. Om ansökan om pass för barnet inte inlämnas inom tre månader så kontaktar ambassaden skatteverket och samordningsnumret blir ogiltigt.
Bra att känna till:
Enligt nuvarande svensk lagstiftning blir ett barn svensk medborgare om något av nedanstående alternativ är uppfyllt:
• Barn födda efter 1 april 2015 blir automatiskt svenska medborgare om någon av föräldrarna är svenska medborgare oavsett om barnet föds i Sverige eller i utlandet.
• Barn födda utomlands före 1 april 2015 med ogift svensk far får svenskt medborgarskap om föräldrarna gifter sig, eller om de gör en anmälan om svenskt medborgarskap för barnet.
Provisoriskt pass i Mali
Om du har förlorat ditt vanliga pass kan du ansöka om ett nödpass/provisoriskt pass. Detta pass som är i A4-format utfärdas för en specifik resa som är nära förestående, med en giltighetstid beroende på resans längd och längst på 7 månader. Du bör ange längden på resan samt visa upp flygbiljett. Du måste själv kontrollera om landet du ska besöka godtar svenskt provisoriskt pass i A4-format. Uppgifterna får du lättast genom att kontakta respektive ambassad eller resebyrå.
Följande krävs vid ansökan om nödpass/provisoriskt pass:
• Personlig inställelse – kontakta ambassadens på telefon 20 70 70 00 för överenskommelse om tid alternativt på adress ambassaden.bamako@gov.se
• Aktuell flygbiljett (utskriven).
• Polisrapport i original om passet är stulet. Ordinarie pass kommer att spärras alternativt återkallas.
• Giltig fotolegitimation.
• För personer under 18 år krävs samtliga vårdnadshavares medgivande.
• Avgiften för det provisoriska passet är för närvarande 106 500 FCFA och skall betalas kontant.
Öppettider och tidsbokning – Ansökan om
Pass/nationell id-handling
• Passexpeditionen är öppen framför allt mellan 14.00-16.00 måndag – torsdag. Bokning sker enl. överenskommelse per e-mail på adressen ambassaden.bamako@gov.se
• Viktigt att planera i förväg och söka pass i god tid
• Alla måste infinna sig personligen – oavsett ålder – vid ansökningstillfället och hämtningen (from 6 år) av det färdiga passet/ID-kortet.
• Betalning av passavgiften, för närvarande 99 000 FCFA, görs kontant vid ansökningstillfället.
• Hämtning av pass; om du vid ansökan uppgett din e-post får du ett automatiskt mejl från svenska polisen som anger att passet är klart för avhämtning i annat fall ombeds du kontakta ambassaden ca tre veckor efter din passansökan för att fråga om passet är färdigt för avhämtning.
• Kommer du från annat land än Mali, kan passet sändas med DHL till svenska konsulatet i det aktuella landet, förutsett att du själv står för kostnaderna.
• Vid förnyelse av pass om det gamla blivit stulet, ska polisanmälan medtagas
För att ansöka nytt pass måste du boka en tid på ambassaden. Det gör du enklast genom att maila oss på ambassaden.bamako@gov.se, så bokar vi in dig samt mejlar information om vad du behöver ha med dig.
Obs! Alla handlingar måste vara originalhandlingar.
Du hittar information om hur du röstar i Mali på sidan Rösta utomlands