Är du svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen den 9 juni, är bosatt i utlandet, och någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i valet till Europaparlamentet, EU-valet.
Om du befinner dig i Mongoliet har du möjlighet att brevrösta. Kontakta konsulatet i Ulan Bator för mer information och upphämtning av brevröstingsmaterial.
Brevrösten måste skickas i god tid så att den hinner fram i tid till rösträkningen, men den får inte skickas innan den 25 april.
För utlandssvenskar som fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen för att räknas i valet
Rösträtt som utlandssvensk
Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den, samt för att få röstkort och material för brevröstning skickat till dig. Röstlängden upprättas inför varje val och grundar sig på de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister.
Så här anmäler du dig till röstlängden
Du anmäler dig till röstlängden genom att använda Skatteverkets blankett Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842). Flera personer i en familj kan anmäla sig på samma blankett. Blanketten ska skrivas ut och signeras för hand. Du kan sedan antingen posta blanketten till adressen som står på blanketten, eller skanna in den och e-posta den till Skatteverket.
Anmäl dig i god tid inför EU-valet, utlandsröstkorten skickas ut i april.
Har du frågor om anmälan till röstlängden eller uppgifter i folkbokföringsregistret kan du kontakta Skatteverket på telefon + 46 8 564 851 60 eller i e-postformulär för frågor på Kontakta oss | Skatteverket.
Frågor om rösträtt och att rösta
Har du frågor om rösträtt och andra valrelaterade frågor kan du läsa mer på Valmyndighetens hemsida.