Badförhållanden
Man bör alltid ta reda på de säsongsmässiga badförhållandena genom researrangören, hotellet eller de lokala myndigheterna. Det kan gälla undervattensströmmar eller t.ex. förekomsten av maneter, inte minst kubmanet (Box Jellyfish). Skador från maneter kan variera från lindriga till svåra och i värsta fall vara dödliga. Ytterligare information om Box Jellyfish finns bland annat på: http://oceanservice.noaa.gov/facts/box-jellyfish.html.
En av de viktigaste åtgärderna efter en kontakt med Box Jellyfish är bland annat rådet att behandla det angripna området på huden med rikliga mängder vinäger.
Från oktober till februari drabbas Malaysia vanligen av monsunperiod vilket innebär dagliga skyfall, ibland kortare ibland ihållande. Under denna period stänger i stort sett alla turistanläggningar på öarna utanför Malackahalvöns östkust.
Klimat
Klimatet är tropiskt hett med riklig nederbörd och hög luftfuktighet hela året. Dagstemperaturen varierar året om mellan 28 och 35 grader i skuggan och på natten mellan 24 och 26 grader. I bergstrakterna kan den dock gå ner till 15 grader. Den genomsnittliga nederbörden är 2500 - 3000 mm (Sverige 560 mm) om året i låglandet och ca dubbelt så mycket i de höglänta områdena. Det regnar ofta i samband med häftiga åskoväder. Malaysia ligger dock utanför tyfon- och cyklonbältet.
Jordbävning
En jordbävning drabbade Mount Kinabalu i juni 2015. Sedan december 2015 har alla rutter varit återöppnade. Sabahs Turistråd ger mer information på länken http://www.sabahtourism.com/destination/kinabalu-park
Luftföroreningar i Malaysia
Malaysia besväras vanligtvis årligen av återkommande luftföroreningar, s.k. "haze", som kommer från skogsbränder i Indonesien. Risken för "haze" är större under månaderna juli till oktober, men det varierar från år till år. I huvudstaden Kuala Lumpur är luften dålig pga den mycket täta trafiken. Information om aktuell luftkvalitet publiceras av ASEAN Specialised Meterological Centre.